Ministerie van Economische Zaken


http://www.minez.nl

MINEZ: Aanbieding Rijksbrede ICT-agenda

Ministerie van Economische Zaken
Berichtnaam: Persbericht
Nummer: 479
Datum: 23-2-04

Beleid kabinet gericht op beter presteren met ict

Dit is een gezamenlijk persbericht van de ministeries van Economische Zaken, Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties, en Onderwijs, Cultuur en Wetenschappen.

De wensen van burgers en ondernemers staan centraal in het rijksbrede ICT-beleid tot 2007. Doel is om de grote maatschappelijke en economische vraagstukken waar Nederland voor staat met de hulp van ICT aan te pakken. ICT kan de productiviteitsgroei van de economie versnellen, de toegankelijkheid van gemeentelijke diensten vergroten, de kwaliteit in de zorgsector verbeteren, bijdragen aan een veiliger leefmilieu en in het onderwijs het leerproces aantrekkelijker maken. Dat schrijven coördinerend minister Brinkhorst van Economische Zaken, minister De Graaf voor Bestuurlijke Vernieuwing en Koninkrijksrelaties en staatssecretaris Van der Laan van Onderwijs, Cultuur en Wetenschappen in de vandaag verschenen ICT-agenda.

ICT beter gebruiken, daar draait het om in de nieuwe agenda. De ambities die Europa daarbij formuleert zijn het vertrekpunt van het kabinet. Om die ambities te realiseren moet de ICT-basis verder versterkt worden. Het gaat dan om de communicatie-infrastructuren, ICT-kennispositie en de randvoorwaarden voor goed en veilig gebruik.

Uitgaande van de Europese ambities formuleert het kabinet de volgende speerpunten:

- burgers en bedrijven hoeven bepaalde gegevens nog maar één keer aan te leveren bij de overheid;

- er komt een elektronisch systeem, waarmee burgers en bedrijven zich eenduidig bekend kunnen maken bij de overheid;

- de overheid gaat open standaarden gebruiken om minder afhankelijk te zijn van leveranciers;

- burgers, bedrijven en instellingen kunnen tegen vergelijkbare kosten een snellere aansluiting krijgen op internet en daarover geleverde diensten.

- veiligheid en betrouwbaarheid van en vertrouwen in ICT-voorzieningen en internet nemen sterk toe;

- de overheid gaat anders werken. Er komt een Regie-orgaan ICT-Onderzoek en Innovatie. Los daarvan zal het kabinet bezien of stroomlijning van tal van overlegstructuren wenselijk is.

Uit de speerpunten wordt duidelijk dat de ICT-agenda nauwe samenhang vertoont met het programma Andere Overheid, waarbij ICT ook wordt ingezet om het presteren van de overheid te verbeteren.

Het kabinet is niet alleen aan zet. Burgers, bedrijven en maatschappelijke instellingen moeten hun verantwoordelijkheid pakken. Juist het slim combineren van ICT met andere, meer institutionele veranderingen levert resultaten op.

De ICT-agenda wordt gefinancierd uit beschikbare middelen. Als in het kader van deze agenda nieuw beleid wordt ontwikkeld of besloten wordt het bestaande beleid te intensiveren en het blijkt dat daarvoor extra geld nodig is, dan wordt daarmee rekening gehouden in nog uit te brengen notas en discussiestukken.
Zie voor de volledige ICT-agenda: www.ez.nl/thema's

Nadere informatie:
Hans Jacobs (EZ), (070) 379 6174
Tijs Manten (BZK), (070) 426 8711,
Diana Klever (OC en W),(079) 323 4548.

Noot van de redactie: inlichtingen bij Hans Jacobs, tel: (070) 379 61 74

23 feb 04 13:40