Ministerie van Justitie

Persbericht

Minister Donner stuurt wetsvoorstel elektronische aangifte naar Tweede Kamer
23 februari 2004

Het wordt makkelijker om bij de politie aangifte te doen. Degene die een strafbaar feit wil aangeven, hoeft hiervoor niet meer naar het politiebureau, maar kan dit voortaan met behulp van de computer regelen. Er kan op ieder gewenst moment aangifte worden gedaan, zonder wachttijden. Daarnaast krijgt de politie de mogelijkheid langs elektronische weg een proces-verbaal op te maken en te verzenden. Dit staat in een wetsvoorstel van minister Donner dat vandaag met blanco advies van de Raad van State bij de Tweede Kamer is ingediend. Het wetsvoorstel is aangekondigd in het veiligheidsprogramma 'Naar een veiliger samenleving'. De nieuwe wetgeving sluit aan bij de invoering van de landelijke voorziening voor internetaangifte bij de politie.

De vereenvoudigde wijze van aangifte biedt niet alleen de aangever, maar ook de politie een voordeel. Zo kan politiecapaciteit efficiënter worden ingezet. Er is minder personeel aan de balie nodig om aangiften op te nemen. Daar staat tegenover dat een toename van het aantal aangiften te verwachten is omdat de maatregel de drempel voor het doen van aangifte verlaagt.

Een elektronisch gedane aangifte of opgemaakt proces-verbaal krijgt juridisch dezelfde waarde als een klassiek opgemaakt en ondertekend stuk, mits aan een aantal eisen is voldaan. Het gaat daarbij om de identificeerbaarheid van de aangever, de opsteller van het proces-verbaal, en de betrouwbaarheid van de inhoud van de elektronische aangifte of het proces-verbaal. De eisen, die moeten aansluiten bij de ontwikkelingen die zich op dit punt bij de politie voordoen, worden nader vastgesteld bij algemene maatregel van bestuur. De politie heeft er belang bij dat de aangever makkelijk te traceren is, niet alleen om zonodig contact op te nemen over het verdere vervolg van de aangifte, maar ook om te voorkomen dat te gemakkelijk valse aangifte wordt gedaan.

Niet bij alle strafbare feiten is het wenselijk dat elektronisch aangifte kan worden gedaan. Dit is het geval bij klachtdelicten, waarvan belaging (stalking) een voorbeeld is. Bij deze categorie kan pas worden vervolgd als de aangever daar uitdrukkelijk om heeft verzocht. Maar ook bij andere delicten ligt elektronische aangifte niet voor de hand. De ervaring leert dat bij zeer ernstige strafbare feiten als moord en doodslag persoonlijk contact met de aangever bijna altijd noodzakelijk is vanwege zeer specifieke informatie die meteen al bij de aangifte een rol kan spelen.

De minister zal met het oog op introductie van de elektronische aangifte nader vaststellen voor welke strafbare feiten wel en voor welke delicten geen elektronische aangifte mogelijk wordt. Veel voorkomende strafbare feiten komen als eerste in aanmerking. Daarbij gaat het om fietsendiefstal, diefstal uit auto's, winkeldiefstal en vernieling. De lijst van feiten zal geleidelijk worden uitgebreid.