Gemeente Dalfsen

23/02/2004

Voortgezet onderwijs in kern Dalfsen voorlopig nog toekomstmuziek

Dalfsen - Uitbreiding van voortgezet onderwijs in Dalfsen is voorlopig geen haalbare kaart. Dat concluderen Burgemeester en wethouders na een haalbaarheidsonderzoek naar een vestiging voor voortgezet onderwijs in het dorp Dalfsen. Een enquête van een oudergroep uit Dalfsen over een aparte locatie voortgezet onderwijs Dalfsen (AVOD- enquête) en een verzoek van de gemeenteraad lagen ten grondslag aan het onderzoek.

Naast een interne studie vonden er tevens gesprekken plaats met de directies van het Agnieten College en het Vechtdal College. Een aparte dislocatie in Dalfsen is voor de directie van het Agnieten College vanuit bedrijfsmatig oogpunt gezien geen haalbare optie. Vorig jaar heeft de gemeenteraad een Integraal Huisvestings Plan (IHP) voor het primair- en voortgezet onderwijs vastgesteld voor de komende jaren. Gelet op de forse, verplichte investeringen in de komende jaren, is er geen financiële ruimte om daarnaast nog een aparte financiële impuls te geven om in gezamenlijkheid een aparte vestiging voor voortgezet onderwijs te gaan bekostigen.

Strikte voorwaarden
Uit de wet- en regelgeving valt op te maken dat er alleen onder strikte voorwaarden een aparte dislocatie is te creëren in Dalfsen. Feit is dat een aparte dislocatie alleen wordt toegestaan als er sprake is van een nijpend huisvestingsprobleem. Verkeersveiligheid is voor het ministerie geen reden om een dislocatie toe te staan. Een ander belangrijk uitgangspunt voor het college van Burgemeester en wethouders is steeds geweest dat een eventuele nieuwe vestiging in Dalfsen niet ten koste mag gaan van de huidige vestiging in Nieuwleusen.
,,Voor ons is het echter wel een gegeven dat het onderwijs voortdurend in beweging is. Scholen zijn lerende organisaties. Men ontwikkelt visies, onderwijskundige concepten en toekomstscenario's. Het is denkbaar dat er, gelet op de diverse ontwikkelingen, over een 5 à 10 jaar een beweging uit het onderwijsveld op gang komt, die het op dat moment wellicht verantwoord maakt om de "bredere" discussie over de rol en de plaatsbepaling van het voortgezet onderwijs in de gemeente Dalfsen te kunnen voeren'', aldus het college. Voorlopig moet echter geconcludeerd worden dat een extra vestiging voor voortgezet onderwijs in Dalfsen niet haalbaar is.