Ingezonden persbericht


Vragen van Martijn van Dam (PvdA)aan de minister van Binnenlandse Zaken over de risico's van het gebruik van closed source software


1) Bent u ervan op de hoogte dat in het computerbesturingssysteem Windows van Microsoft regelmatig fouten worden ontdekt, die de veiligheid van het computergebruik in gevaar brengen en dat Microsoft recent een grote fout maandenlang heeft verzwegen voor haar klanten?*


2) Hoeveel procent van de door de rijksoverheid gebruikte servers en overige computers is uitgerust met Microsoft Windows software?


3) Wat vindt u ervan dat Microsoft een grote fout in haar software maandenlang verborgen houdt voor haar klanten, waaronder de Nederlandse overheid?


4) Bent u het ermee eens dat gebruikers van closed source software grotere veiligheidsrisico's lopen dan gebruikers van open source software, aangezien fouten minder snel ontdekt worden, gebruikers zelf geen aanpassingen kunnen verrichten en leveranciers fouten verborgen kunnen houden voor klanten?


5) Gaat u Microsoft aanspreken op het verzwijgen van de genoemde fout of gaat u stappen ondernemen tegen Microsoft?


6) Vindt u het, gelet op het bovenstaande, extra noodzakelijk om de rijksoverheid zoveel mogelijk gebruik te gaan laten maken van open source software? Zo ja, hoe gaat u hieraan een extra impuls geven?

*zie o.a. Telegraaf (12/2/2003), Trouw (12/2/2003)

---- --