Ingezonden persbericht


Vragen van het lid Bussemaker en Arib (beiden PvdA) aan de minister van Volksgezondheid, Welzijn en Sport en de minister van Sociale Zaken en Werkgelegenheid over gebrekkige informatie-uitwisseling tussen artsen, specialisten en apothekers


1.
Kent u het onderzoek van het Nationaal ICT -Instituut in de Zorg, waaruit blijkt dat door gebrekkige informatie-uitwisseling tussen artsen, specialisten en apothekers tienduizenden mensen in de WAO belanden? 1)


2.
Klopt het dat specialisten noch over de informatie van de huisarts, noch over die van de apothekers beschikken en dat door het ontbreken van de juiste informatie patiënten de verkeerde behandeling krijgen met alle gevolgen van dien?


3.
Wat vindt u van het feit dat 800.000 mensen wel eens te maken hebben gehad met de gebrekkige overdracht van medische gegevens en dat de helft van de gedupeerden negatieve gevolgen ondervindt na de medische fouten en dat, tot slot, bij 250.000 patiënten daardoor lichamelijke klachten zijn veroorzaakt?


4.
Kunt u bevestigen dat 50.000 mensen in de WAO zijn beland als gevolg van vermijdbare medische fouten? Wat is uw oordeel hierover?


5.
Klopt het dat als gevolg van gebrekkige informatie-uitwisseling er doden vallen? Zo ja, zijn er gevallen bekend bij de Inspectie voor de Gezondheidszorg? Zo nee, bent u bereid de Inspectie voor de Gezondheidszorg een onderzoek hiernaar te laten doen?


6.
Worden de veroorzakers hiervan op een of andere manier aansprakelijk gesteld? Welke jurisprudentie is hierover bekend?


7.
Ziet u het als een belangrijke taak, mede in het licht van het project zorg en zekerheid, om dit te voorkomen? Op welke wijze en binnen welke termijn geeft u daar vanuit u beider afzonderlijke en gezamenlijke verantwoordelijkheid vorm aan?


8.
Zijn deze alarmerende gegevens voor u aanleiding om sneller de wetgeving op dit punt aan te passen waardoor het mogelijk wordt gemaakt om de informatie-uitwisseling, met inachtneming de bescherming van de privacygegevens van de patiënten, mogelijk te maken?


9.
Bent u het met de stelling eens dat, gezien de uitkomst van bovengenoemd onderzoek, haast is geboden met het invoeren van het elektronisch patientendossier? Deelt u de mening dat met invoeren van het elektronisch patientendossier levens gered kunnen worden en medische fouten kunnen worden vermeden?


10.
Wat vindt u van het voorstel van het Nationaal ICT-Instituut en de Patientenfederatie, namelijk dat het invoeren van het elektronisch patiëntendossier op landelijke schaal binnen twee jaar haalbaar is?


11.
Bent u bereid om deze vragen te beantwoorden voor 18 maart a.s. in verband met het Algemeen Overleg over Arbeidsongeschiktheid dat op 18 maart is gepland?


---


1. Volkskrant d.d. 20 februari 2004


---- --