Novem

Openingsdatum: 21-02-2004 Sluitingsdatum: 01-07-2004 Subsidie aanvragen bij Milieu & Technologie in 2004

Disclaimer: Aan de tekst op deze site kunnen geen rechten worden ontleend. De tekst uit de Staatscourant is te allen tijde bindend.

Hieronder vindt u in deel A in het kort hoe u subsidie bij Milieu & Technologie 2003 kunt aanvragen. Wilt u meer uitleg over bijvoorbeeld de projectcategorieën of de beoordelingscriteria, lees dan de uitgebreide handreiking (15 pagina's). Deel B bevat formulieren voor uitvoerders van toegekende subsidieprojecten.

Let op! Laatste kans om R&D-projecten in te dienen bij Milieu & Technologie. Na 1 juli 2004 verandert de regeling van karakter.

A
Wie kan er een aanvraag indienen?
Welk type projecten komt voor subsidie in aanmerking? Hoeveel subsidie kunt u krijgen?
Belangrijkste wijzigingen in 2004

Wat moet u doen om voor subsidie in aanmerking te komen (formulieren)? Tot wanneer kunt u een aanvraag indienen?
Hoeveel geld is er dit jaar beschikbaar?
Wat gebeurt er nadat u een aanvraag bij Novem hebt ingediend? Algemene informatie over het programma Milieu & Technologie (folder en site)

B
Wat wordt er verwacht van uitvoerders van subsidieprojecten? Voortgang
Eindrapportage
Financiële afronding

Wie kan er een aanvraag indienen?
Het subsidieprogramma staat open voor alle in Nederland gevestigde bedrijven, brancheorganisaties en onderzoeksinstellingen. Instellingen behorend tot de Rijksoverheid kunnen geen aanvragen indienen.

De programmaonderdelen "Procesvernieuwing" en "Marktintroductie (TeMa)"omvatten de gehele doelgroep Industrie (zoals geformuleerd in NMP3). Het programmaonderdeel "Doelgroepen Industrie" is alleen open voor projecten binnen de volgende negen branches:

1. de basismetaalindustrie;

2. de betonmortel- en betonproductenindustrie;

3. de chemische industrie;

4. de grafische industrie en verpakkingsdrukkerijen;
5. de metaal- en elektrotechnische industrie;

6. de papier- en kartonindustrie;

7. de textiel- en tapijtindustrie;

8. de voedings- en genotmiddelenindustrie,

9. de rubber- en kunststofverwerkende industrie.

Welk type projecten komt voor subsidie in aanmerking?

Het programma M&T kent de volgende projeccategorieën:
1. industrieel haalbaarheidsproject;

2. industrieel onderzoeksproject;

3. preconcurrentieel haalbaarheidsproject;

4. preconcurrentieel ontwikkelingsproject;

Deze projectcategorieën omvatten een groot deel van het ontwikkelingstraject van technologieën: van haalbaarheid tot preconcurrentiële ontwikkeling. Welke soort werkzaamheden onder deze categorieën vallen staat in de Staatscourant. Indien u wilt weten onder welke categorie of categorieën de werkzaamheden van uw voorgenomen project vallen, kunt u contact met ons opnemen of de handreiking lezen.

Hoeveel subsidie kunt u krijgen?

De maximale hoogte van de subsidiebijdrage verschilt per projectcategorie en programmaonderdeel:

Aard project

Programmaonderdelen

Maximaal subsidiepercentage

Maximale subsidie

Doelgroepen Industrie

Proces-vernieuwing

TeMa

Industrieel haalbaarheids-project

Ja

Ja

Nee

75%

EUR 35.000

Industrieel onderzoeks-
project

Ja

Ja

Nee

50%

(MKB: 60%)

EUR 350.000

Preconcurrentieel haalbaarheids-project

Ja

Ja

Ja

50%

EUR 35.000 voor IMT, proces-vernieuwing;

EUR 100.000 voor TeMa

Preconcurrentieel ontwikkelings-project

Ja

Ja

Nee

25%

(MKB: 35%)

EUR 350.000

Belangrijkste wijzigingen in 2004

Het subsidieprogramma Milieu & Technologie 2004 bevat ten opzichte van vorig jaar een aantal wijzigingen. De belangrijkste daarvan zijn:
* de einddatum is vervroegd van 15 oktober naar 1 juli 2004 i.v.m. een verandering in de opzet van het programma. Medio 2004 komt er een publicatie in de Staatscourant van het vernieuwde programma Milieu & Technologie.

* het criterium 'slaagkans' gaat zwaarder wegen bij de onderdelen IMT en procesvernieuwing. Dit woog al zwaarder bij het onderdeel Technologie in de Markt.

* de aanvrager moet ook binnen de onderdelen IMT en procesvernieuwing expliciet aandacht besteden aan de niet-technische aspecten die van belang zijn bij de latere marktintroductie van de te ontwikkelen technologie.

Wat moet u doen om voor subsidie in aanmerking te komen?

Als u nog niet zeker bent of uw project voor subsidie in aanmerking kan komen, kunt u het formulier melding projectidee invullen. Deze mogelijkheid om uw projectidee informeel te melden is vrijblijvend. Na insturen van uw projectidee zal een medewerker van Novem contact met u opnemen om te bespreken wat u van het subsidieprogramma Milieu & Technologie 2004 kunt verwachten.

Als u zeker weet dat u subsidie bij M&T wilt aanvragen, dient u twee formulieren in te vullen:

1. algemeen aanvraagformulier(deel 1)

2. aanvraagformulier projectbeschrijving(deel 2)

Formulier deel 2 is er ook in een zelfrekenende, digitale versie. In de aanvraagformulieren staat uitvoerig aangegeven welke informatie u waar moet vullen.

Tot wanneer kunt u een aanvraag indienen?

Het subsidieprogramma M&T 2004 is geopend van 21 februari 2004 tot en met 1 juli 2004. De datum van verzending is bepalend voor of een aanvraag op tijd is. Aanvragen moeten uiterlijk op 1 juli 2004 zijn ingediend, anders worden ze niet in behandeling genomen.

Subsidies worden behandeld in volgorde van binnenkomst. Het is dus géén tenderregeling. Wij raden u dan ook aan om niet tot het laatste moment te wachten voor het doen van een aanvraag.

Projectkosten die gemaakt worden vóór de indieningdatum van de aanvraag zijn per definitie niet subsidiabel.

Hoeveel geld is er dit jaar beschikbaar?

Het subsidiebudget voor het Subsidieprogramma Milieu & Technologie 2004 is EUR3.500.000.

Wat gebeurt er nadat u een aanvraag bij Novem hebt ingediend?

De beoordelingstermijn bedraagt 17 weken. Dit betekent dat u, bijzonderheden daargelaten, binnen 17 weken van Novem een beschikking ontvangt op uw subsidieaanvraag. In de handreiking vindt u in stroomschema's hoe wij omgaan met uw projectidee, aanvraag of projectafronding.

Algemene informatie over het programma Milieu & Technologie vindt u op de Novem-subsite www.milieutechnologie.novem.nl of in de folder (de nieuwe folder 2004 verschijnt medio maart). We doen namelijk nog meer dan subsidie verlenen.

Wat wordt er verwacht van uitvoerders van subsidieprojecten? Als u de subsidieaanvraag procedure hebt doorlopen en een toezegging hebt voor subsidie (een positieve beschikking) dient u de Algemene verplichtingen van Novem na te komen. Hierin staat wat Novem tijdens de looptijd van het project van u verwacht. Deze verplichtingen zijn o.a. gebaseerd op het Besluit Milieusubsidies. De procedure wordt in het volgende kort uitgelegd.

Voortgang
Tijdens de uitvoering van het project wil Novem op de hoogte blijven van de voortgang. Als er wijzigingen optreden ten opzichte van de oorspronkelijk planning is het van belang Novem hiervan op de hoogte te houden. Als er problemen optreden kunnen wij u helpen door gebruik te maken van ons netwerk of door (extra) voorschotten te verlenen. Maar ook als uw project geheel volgens plan verloopt, willen wij op de hoogte gehouden worden. Daarom dient u gedurende de looptijd van uw project op 1 februari en 1 augustus te rapporteren over de inhoudelijke en financiële voortgang van uw project. Het formulier dat u hiervoor moet gebruiken is er in 2 versies: een handmatig en een automatisch formulier dat zelf rekent en dubbel invoeren voorkomt).

Eindrapportage
Als het project is afgerond dient u in overleg met Novem een eindrapport op te stellen. De richtlijnen waar het rapport aan moet voldoen vindt u hier. Ter archivering van het rapport vragen wij u ook het Documentatie Input Formulier in te vullen. Het formulier dat u hiervoor moet gebruiken is er in 2 versies: een handmatig en een automatisch formulier (dat dubbel invoeren voorkomt).

Financiële afronding
Als Novem akkoord is met het eindrapport, kan worden overgegaan tot de financiële afronding van het project. Hiervoor dient u het vaststellingsformulier (ook in automatische versie beschikbaar die zelf rekent) in te vullen en van de nodige bijlagen te voorzien. Indien dat in de beschikking is opgenomen dient u ook een accountantsverklaring te overleggen. De accountant dient de controle uit te voeren conform het controleprotocol.