Vrije Universiteit Amsterdam

Informatie voor de pers. Vrije Universiteit Amsterdam. 23/02/2004


---

Hoogleraarbenoeming is startsein voor VU Law Academy

De Faculteit der Rechtsgeleerdheid van de Vrije Universiteit benoemt Mr. C.E.C. (Chris) Jansen per 1 maart tot hoogleraar Privaatrecht. Naast zijn onderwijs- en onderzoektaken vervult Jansen een centrale rol bij het opzetten en uitbouwen van de VU Law Academy, waarvoor de VU met deze benoeming het startsein geeft.

Het huidige juridische postacademische onderwijs van de VU heeft een uitstekende reputatie. Het bestaat nu vooral uit cursussen van één of enkele dagdelen, maar in de rechtspraktijk is een groeiende behoefte aan langere postinitiële leertrajecten, waarmee juristen zich verder kunnen specialiseren. Die behoefte bestaat niet alleen binnen de klassieke terreinen van het recht, maar vooral ook op de functionele rechtsgebieden. De juridische faculteit heeft inmiddels op die behoefte ingespeeld door langdurige en gespecialiseerde leergangen aan te bieden op het gebied van het pensioenrecht, het insolventierecht en het bestuursrecht. Binnenkort gaat de nieuwe leergang Energierecht van start. Met de oprichting van de VU Law Academy wordt dat palet verder uitgebreid: men denkt aan leergangen op het terrein van het arbeidsrecht, fusies en overname, juridische aspecten van financiële dienstverlening, contracteren met de overheid, vervoersrecht, juridische aspecten van telecommunicatie, bouwrecht en ICT-recht. Deze opleidingen kunnen ook het juridisch-wetenschappelijk onderzoek op de betreffende rechtsgebieden een impuls geven.

De Vrije Universiteit ligt gunstig voor het aanbieden van opleidingen voor juristen: in de directe omgeving werkt 33 procent van de Nederlandse advocaten en bijna 20 procent van de notarissen. Ook de grootste rechtbank van het land ligt op loopafstand. Ten slotte is de ligging van de VU aan de Zuidas, het financiële hart van Nederland, een groot voordeel.

Chris Jansen specialiseerde zich aanvankelijk vooral in het bouw- en aanbestedingsrecht. Hij promoveerde op het proefschrift Towards a European building contract law (Kluwer 1998) en in de aanloop naar het bouwfraude-debat ontwikkelde hij in zijn preadvies voor de Vereniging voor Bouwrecht een model voor de verbetering van de totstandkoming van complexe bouwcontracten: Totstandkoming en inhoud van design & construct-contracten voor complexe infrastructurele projecten (Kluwer 2001). De afgelopen jaren verlegde hij zijn aandacht naar het contractenrecht in het algemeen, onder andere naar contracten voor het verrichten van diensten in het kader van een internationaal onderzoeksproject onder auspiciën van de Study Group on a European Civil Code. Voor zijn benoeming als hoogleraar aan de VU was hij universitair hoofddocent bij de vakgroep Privaatrecht en bij het Centrum voor Aansprakelijkheidsrecht van de Universiteit van Tilburg.