LENSINK VAN BERKEL COMM.

Mogelijke doorbraak in transplantie van insuline-eilandjes

Diabetes Fonds, JDRF en ZonMw financieren baanbrekend onderzoek Mogelijke doorbraak in transplantatie van insuline-eilandjes

Het Leids Universitair Medisch Centrum (LUMC) ontwikkelt een nieuwe methode om de transplantatie van eilandjes van Langerhans sterk te verbeteren. Zo een ingreep kan patiënten met type 1 diabetes mogelijk definitief genezen. Gezien het belang hiervan hebben het Diabetes Fonds, ZonMw en de Amerikaanse diabetesorganisatie JDRF een gezamenlijke subsidie van 900.000 euro toegekend.

Wereldwijd zijn er vele miljoenen mensen met type 1 diabetes. Bij deze mensen produceert de alvleesklier geen insuline meer, omdat de zogeheten eilandjes van Langerhans per ongeluk door het eigen afweersysteem vernietigd zijn. Door deze auto-immuunziekte zijn mensen met type 1 diabetes dagelijks en levenslang afhankelijk van insuline-injecties. Deze injecties zijn nooit zo precies als de afgifte van insuline bij mensen met een gezonde alvleesklier. Hierdoor ontwikkelen veel diabetespatiënten op den duur complicaties in de kleine bloedvaten van ogen, handen, voeten, hart en nieren. Vandaar dat wordt gekeken naar een behandeling die deze mensen definitief van hun diabetes kan genezen.

Onvoorspelbaar
Een van die oplossingen is het transplanteren van een alvleesklier. Helaas is deze operatie zeer ingrijpend en complex en kan het lang niet bij alle mensen met type 1 diabetes.
Technisch veel eenvoudiger en minder belastend is het transplanteren van de eilandjes van Langerhans. Die eilandjes zitten in de alvleesklier en produceren de gewenste insuline. De eilandjes worden met enzymen losgeweekt uit de alvleesklier van een donor, vervolgens via centrifugeren uit de alvleesklier gehaald en ten slotte bij de patiënt geïnjecteerd. Het nadeel van de huidige methode is dat de resultaten wisselend en onvoorspelbaar zijn. Veel eilandjes overleven de transplantatie niet nadat ze uit de alvleesklier zijn losgeweekt. Daardoor is de opbrengst van eilandjes doorgaans zo laag dat materiaal van meerdere donoren noodzakelijk is. Dat is niet wenselijk vanwege het grote tekort aan donoren en omdat zo een mengsel de kans op afstoting vergroot.

Nieuwe methode
De Leidse onderzoekers hebben de opbrengst van het aantal eilandjes uit één alvleesklier op verschillende onderdelen verbeterd. Zij spoelen de alvleesklier eerst door met ijzeroxidekristalletjes. Deze kristalletjes lopen vast in de kleinste bloedvaatjes in de eilandjes van Langerhans. Daarop volgt het losweken door middel van enzymen. Nieuw is dat er tijdens deze stap tevens een synthetisch eiwit wordt toegevoegd. Dit bootst de werking van een eiwit na dat in de alvleesklier via kleefmoleculen aan de eilandjes vastzit. Zonder dit eiwit gaan die eilandjes dood. Zodra de enzymen de eilandjes losmaken van het omliggende bindweefsel, waardoor ze ook van het overlevingswit gescheiden worden, klampt het synthetische eiwit zich direct vast aan de kleefmoleculen, waardoor de eilandjes nu wel overleven. Dankzij de opgehoopte ijzeroxidekristallen zijn de eilandjes nu eenvoudig met een magneet uit het mengsel te verwijderen. Uit eerder onderzoek van het LUMC is gebleken dat de opbrengst van levende eilandjes zo hoog is, dat met de alvleesklier van één donor kan worden volstaan.

Forse bijdrage
De grote vraag is of deze methode ook werkt bij mensen. Om dat te onderzoeken, is veel geld nodig. Mede dankzij een forse bijdrage van het Diabetes Fonds kunnen de onderzoekers nu laboratoriumproeven doen met menselijke alvleesklieren die niet geschikt waren voor transplantatie. Als blijkt dat de nieuwe strategie in het laboratorium goed werkt, dan zouden misschien over vijf jaar de eerste patiënten baat kunnen hebben bij deze verbeterde methode. Het Diabetes Fonds kan dit onderzoek en andere onderzoeken financieren dankzij huidige en toekomstige giften van donateurs en publiek.


---


--------

Extra informatie kunt u opvragen bij:

Diabetes Fonds
Linda Berger - afdeling PR & Voorlichting
Stationsplein 139
3818 LE Amersfoort
Tel: 033-4226522
l.berger@diabetesfonds.nl

Overige financiers van het onderzoek:

ZonMw team Wetenschap en InnovatieDr. Rob P.W. Heinsbroek JDRF Juvenile Diabetes Research Foundation InternationalNew YorkPeter Cleary
LUMCMarleen van t Oever- Bureau Communicatie

23 feb 04 15:05