Gemeente Ede

nummer 33 / Ede, 23 februari 2004

Echtpaar en hun 31-jarige dochter pleegden vele jaren bijstandsfraude

De gemeente Ede gaat ten minste EUR 100.000,00 terugvorderen van een echtpaar dat jarenlang bijstandsfraude heeft gepleegd.

Op 11 februari 2004 heeft de sociale recherche van de gemeente Ede in samenwerking met de politie een echtpaar en hun 31 jarige dochter aangehouden als verdachten van bijstandsfraude. Het echtpaar was gescheiden en woonden op papier op verschillende adressen. Op deze manier ontvingen zij 2 uitkeringen. Onderzoek van de sociale recherche toonde aan dat het hier om een schijnverlating ging en dat beide echtelieden al vele jaren gewoon bij elkaar woonden. De 31 jarige dochter is aangehouden, omdat zij al die jaren valsheid in geschrifte heeft gepleegd door een vals kamerhuurcontract op te stellen en de formulieren van de sociale dienst voor haar ouders onjuist in te vullen en te ondertekenen. Zij deed dit onder druk van haar ouders.

De schade die de gemeente Ede geleden heeft bedraagt minimaal EUR 100.000,00 het definitieve bedrag moet nog vastgesteld worden. De gemeente gaat het ten onrechte uitgekeerde geld terugvorderen. Daarnaast wordt tegen het echtpaar en hun dochter proces-verbaal opgemaakt.

---