VVD



Nieuws

23 feb 2004 - Kamervragen over terroristische
activiteiten van stichtingsvoorzitter

Vragen van de leden Wilders en Balemans (beiden VVD) aan de Ministers van Justitie, Binnenlandse Zaken en Onderwijs inzake vermeende terroristische activiteiten van de Voorzitter van de Stichting Islamitische Basischolen Amsterdam.

1.) Heeft u kennisgenomen van het bericht "Voorzitter Islamitische scholen in arrest"?

2.) Is het waar dat de Voorzitter van de Stichting Islamitische Basisscholen Amsterdam is gearresteerd op verdenking van omvangrijke fraude en connecties met terroristische organisaties en dat zijn voorarrest recentelijk door de rechter-commissaris is verlengd?

3.) Heeft betrokkene reeds jarenlang (subsidie)geld verduisterd en doorgesluisd ten behoeve van terrorisme? Zo ja, ten behoeve van welke terroristische organisaties, personen en activiteiten is geld door betrokkene doorgesluisd en om welke bedragen gaat het precies? Was de rest van het bestuur van de Stichting van deze activiteiten van haar voorzitter op de hoogte? Vanaf wanneer precies is er sprake van verduistering en doorsluizing van geld ten behoeve van terrorisme?

4.) Waarom heeft justitie niet veel eerder opgetreden nu dit al jaren lijkt te hebben plaatsgevonden? Heeft de Onderwijsinspectie dit dossier zelf wel voldoende tijdig aan Justitie overgedragen?

5.) In hoeverre heeft u zekergesteld dat thans geen gelden meer vanuit de Stichting Islamitische Basisscholen Amsterdam naar terrorisme worden doorgesluisd?

6.) In hoeverre is er adequaat gereageerd op de fraude door de Stichting Islamitische Basisscholen Amsterdam zelf? Kennen deze en andere Islamitische onderwijsorganisaties en scholen een interne controle op het aanwenden van subsidiegeld voor oneigenlijke doeleinden, en met name op het doorsluizen naar terroristische organisaties? Is de externe controle effectief geregeld? Controleert de Onderwijsinspectie gericht op het doorsluizen van gelden?

7.) Is er binnen de Stichting Islamitische Basisscholen Amsterdam, dan wel binnen andere Islamitische onderwijsorganisaties of scholen in Nederland sprake van sympathie voor radicaal islamitische en/of terroristische organisaties? Zo ja, zou dit tot het gedogen van dan wel onvoldoende controleren op het doorsluizen van gelden naar radicaal islamitische resp. terroristische organisaties kunnen leiden binnen de Islamitische onderwijsorganisaties zelf? Vinden de ministers extra (controle)maatregelen tegen deze organisaties gewenst? Zo neen, waarom niet?

(1) Het Parool,

23 februari 2004