VVD



Nieuws

23 feb 2004 - Kamervragen over
radicaal-islamitische bijeenkomst in De Kuip

Vragen van de leden Eerdmans (LPF), Wilders (VVD) en Van Fessem (CDA) aan de ministers van Binnenlandse Zaken en Justitie over de radicaal-islamitische bijeenkomst in de Kuip te Rotterdam op 6 maart a.s.

1. Heeft u kennisgenomen van het artikel "Anti-joods congres moslims in de Kuip" (1)?

2. Bent u bekend met het voornemen van de radicaal-islamitische organisatie Hizb-ut Tahrir om op 6 maart 2004 een bijeenkomst te organiseren in de Kuip in Rotterdam?

3. Weet u dat Hizb-Ut Tahrir zich internationaal inzet voor de vestiging van een totalitaire moslimheerschappij en een internationale islamitische eenheidsstaat, in Duitsland verboden is wegens staatsgevaarlijke activiteiten, en in Denemarken een dodenlijst van prominente joden publiceerde waaraan een premie voor de moordenaars van 30.000 euro verbonden was? Wat is uw oordeel hierover? Deelt u de mening dat het volstrekt ongewenst is dat dergelijke organisaties zich in ons land profileren en hun abjecte ideeen spuien?

4. Deelt u de mening dat Nederland als het gaat om de extremistische islam niet de dorpsgek van Europa moet worden door toe te staan dat radicaal islamitische organisaties hier hun activiteiten kunnen ontplooien waar dat elders in Europa verboden is?

5. Vindt u dat het voorgenomen congres op 6 maart een potentiële verstoring van de openbare orde oplevert en daarom verboden zou moeten worden?

6. Herinnert de Minister van Justitie zich zijn toezegging gedaan op 18 november 2003 tijdens het algemeen overleg over de zesde voortgangsrapportage Terrorismebestrijding en veiligheid (kamerstuk 27 925, nr. 108), dat hij de Kamer nog schriftelijk zal antwoorden op vragen vanuit de Kamer inzake de groepering Hizb ut Tahrir? Waarom heeft u tot op de dag van vandaag verzuimd deze toezegging drie maanden na dato gestand te doen? Wanneer zal bij u het gevoel van urgentie als het gaat om de aanpak van islamitisch radicalisme in Nederland eindelijk onstaan?

7.) Wilt u deze vragen ruim voor 6 maart 2004 beantwoorden? (

1) De Telegraaf, 21 februari 2004

22 februari 2004