Nationaal Actieplan Seksueel Misbruik Kinderen

Rotterdamse justitie ontevreden over privacyregelgeving pedofielen

Het Openbaar Ministerie in Rotterdam wil graag een maatregel die voorkomt dat mensen die kinderen misbruikt hebben nog werk kunnen krijgen waarmee ze opnieuw in aanraking komen met kinderen. Het parket zou zo in preventieve zin meer kunnen doen dan de wet nu toestaat. De politieke leider in de Rotterdamse gemeenteraad hebben inmiddels aangegeven dat ze het initiatief willen steunen.

Aanleiding is de verkrachting een poging tot doodslag op een scholier. De 11-jarige Jeffrey uit Heenvliet vertrok 1 september 2003 's ochtends op de fiets naar zijn school in Brielle, maar kwam daar niet aan. Een vrouw vond hem 's middags bewusteloos bij 'De Put van Heenvliet', een zandafgraving bij Zwartewaal. De jongen had zwaar hoofdletsel en lag weken in coma. Mede daardoor werd pas recent duidelijk dat de jongen geen ongeval had gehad, maar seksueel was misbruikt.

Dinsdag werd een 42-jarige man uit Hellevoetsluis aangehouden die van dit misdrijf verdacht wordt. Deze man zat eind jaren tachtig al vast voor ontucht met minderenjarigen, maar kreeg van de gemeente toch een Melkertbaan aangeboden op een kinderboerderij. Hij werd daar weggestuurd na een aanranding, maar werd er werd geen aangifte gedaan. Op zijn nieuwe werkplek, ook een Melkertbaan, ging hij weer in de fout.

Gemeenten hebben op dit moment geen inzicht in vertrouwelijke informatie van de politie. Hierdoor is het dus mogelijk dat ze mensen aannemen op posities waar ze gezien hun criminele verleden beter niet kunnen zitten. Het ministerie van Justitie zint al enige tijd op een wetswijziging die hier verandering in kan brengen. De politie zou meer mogelijkheden moeten krijgen om vertrouwelijke informatie te verstrekken aan andere overheidsdiensten zoals de kinderbescherming, reclassering, woningbouwcorporaties en gemeenten. De huidige wet verbiedt dit een schrijft voor dat politiegegevens alleen gebruikt mogen worden voor het eigen opsporingsonderzoek.


---


---

Laatst gewijzigd: 23-02-2004