De Unie


Laatste nieuws
Behoud van werkgelegenheid en koopkracht bij Corus

"Geen steun van andere bonden"

Hoofddorp, 23 februari 2004 - Mede onder druk van de Unieleden hebben de 10.000 werknemers bij Corus de komende drie jaar werkzekerheid. Dat zegt Uniebestuurder Alex van der Molen naar aanleiding van het CAO resultaat bij het staalconcern.

Van der Molen is blij met de werkgelegenheidsafspraken, maar beschouwt 2004 als een verloren jaar als het gaat om structurele loonafspraken. De Unie kreeg geen steun van de collega bonden voor een structurele looneis. FNV en CNV zijn met handen en voeten gebonden aan het Najaarsakkoord. Dat is jammer, want Corus IJmuiden maakt volop winst en de euros vloeien vooralsnog naar de verliesgevende tak in Engeland.

De medewerkers krijgen per 1 april wel een eenmalige resultaatafhankelijke uitkering van 1,5 procent en ontvangen daarnaast 10 euro per maand ter compensatie van de gestegen ziektekosten. Dat betekent voor dit jaar in ieder geval koopkrachtbehoud.

Van der Molen wijst erop dat 2005 nog geheel open ligt. Nieuwe ronde, nieuwe kansen. Winstverwachtingen en een aantrekkende economie liggen in het vooruitschiet. Bovendien heeft De Unie conform de CAO-voorstellen innovatie, productiviteit en kwaliteit van de arbeid op de agenda gekregen van het staalconcern. Door verhoging van de productiviteit bij Corus kunnen we de concurrentiepositie van de onderneming op de internationale markten versterken. Verhoging van de productiviteit kan volgens De Unie mogelijk worden door onder meer: investeren in fysiek- en menselijk kapitaal, procesinnovatie en gemotiveerde medewerkers. Het staalconcern wil verder ook praten over de werkomstandigheden en regelcapaciteit voor de werknemers.

maandag, 23 februari 2004