Gemeente Almere

Almere sluit convenant voor veilig uitgaan

Als eerste gemeente in Nederland ondertekent Almere een convenant, samen met alle organisaties die bij het veilig uitgaan in het Stadscentrum zijn betrokken. Het convenant is het afgelopen half jaar opgesteld in nauw overleg met alle betrokkenen. De samenwerkende partijen voor het Convenant Veilig Uitgaan zijn de Koninklijk Horeca Nederland, afdeling Almere, andere ondernemers in de uitgaansbranche, vervoersmaatschappijen NS en Connexxion, het Openbaar Ministerie, de politie Flevoland, de brandweer Almere en als eindverantwoordelijke de gemeente Almere.

Medio 2003 werd er uitgebreid onderzoek gedaan met behulp van enquêtes onder het uitgaanspubliek en de ondernemers in het uitgaansgebied van het Stadscentrum. Daarna werd deze subjectieve veiligheidsbeleving vergeleken met de objectieve veiligheid. Dat betrof de registratie van de criminaliteit in het uitgaansgebied die bij de politie over de afgelopen jaren bekend was. Het verslag van de enquêtes en de politieregistratie dienen samen als start voor het project Veilig Uitgaan Stadshart Almere. De samenwerkende partijen hebben niet alleen een verslag over het uitgaansgebied gemaakt, maar er zijn ook tal van krachtige acties geformuleerd voor de horeca, gemeente, brandweer, politie, openbaar ministerie en het openbaar vervoer. In convenant Veilig Uitgaan staat tevens een aantal speerpunten voor 2004 genoemd voor verbetering van het veiligheidsklimaat in het uitgaansgebied. Zo zal er meer (politie)toezicht in het uitgaansgebied worden ingezet en het aanbod van openbaar vervoer worden afgestemd op het uitgaan. Ook gaat er veel aandacht uit naar het verminderen van geweld en agressie, ongewenst groepsgedrag en een transparant toelatingsbeleid van horeca-gelegenheden.

Eerder werd in Almere al een Convenant Veilig Ondernemen in het Stadscentrum afgesloten. Door gericht actie te ondernemen op bepaalde vormen van criminaliteit, is het aantal delicten in het Stadshart spectaculair gedaald. Het Convenant Veilig Uitgaan is een vervolg hierop in het kader van het Integraal Veiligheidsbeleid van de gemeente Almere.

* tekst convenant
veilig uitgaan in Almere