Novem

23-02-2004 Rol van Novem: SVM.PACT: Naar een nieuwe milieumaat voor verpakkingen en integratie met productenbeleid
Aanvrager: SVM.PACT
Contactpersoon: Rob van Beek, tel. 070 - 381 90 91, e-mail rvanbeek@svm-pact.nl
Betrokken partijen: CE i.s.m. KPMG (uitvoerders), ministerie van VROM (mede-opdrachtgever), Centrum voor Milieukunde Leiden (wetenschappelijke toets), VNO-NCW, Stichting Natuur en Milieu, Blonk milieu-advies (begeleidingscommissie), Unilever, Philips, Campina en onder voorbehoud de Greenery (bedrijven betrokken in een case) Projectperiode: september 2003 - april 2004
Aard project: industrieel onderzoeksproject

SVM.PACT, het samenwerkingsverband van de verpakkende industrie in Nederland, en het ministerie van VROM laten in dit project gezamenlijk een nieuwe milieumaatmethodiek ontwikkelen. Deze moet het voor de betrokken bedrijven mogelijk maken hun milieubeleid voor verpakkingen en producten integraal te optimaliseren.

In het Convenant Verpakkingen III zijn de Nederlandse verpakkende industrie, verenigd in SVM.PACT, VNO-NCW, MKB-Nederland en het ministerie van VROM overeengekomen de milieubelasting van verpakkingsafval sterk terug te dringen. In dit verband is overeengekomen dat een milieumaatmethodiek wordt ontwikkeld om de milieubelasting van verpakkingen uit te drukken in de milieuthema's broeikaseffect en finaal afval over de hele keten. Naast een milieumaatmethodiek voor verpakkingen zal een milieumaatmethodiek voor producten worden opgesteld.

Met beide methodieken wordt vervolgens een praktisch uitvoerbare 'verpakking-productmethodiek' ontwikkeld, waarmee bedrijven kunnen zoeken naar de meest eco-efficiënte combinatie van producten en verpakkingen. Bedrijven moeten hiermee inzicht kunnen krijgen in de mogelijkheden om relatief dure milieumaatregelen bij verpakkingen te vervangen door goedkopere maatregelen in producten, met een zelfde of grotere milieuwinst. De 'verpakking-productmethodiek' moet zo nauw mogelijk aansluiten bij bestaande productgerichte milieuzorgsystemen. In dat verband zal ook een advies worden opgesteld over aanpassing van het bestaande milieuzorgsysteem van SVM.PACT wat betreft doelstellingen, gegevensverzameling, preventieplannen en het monitoringsysteem.

Belangrijk onderdeel van het project is het toetsen en verbeteren van de methodieken in de praktijk. Hiervoor worden drie of vier casestudies uitgevoerd, in samenwerking met Unilever, Philips, Campina en (onder voorbehoud) de Greenery.