Novem

23-02-2004 Rol van Novem: VKCN: Productgerichte milieuzorg in de kunststof-composietenindustrie Aanvrager: Vereniging Kunststof Composieten Nederland (VKCN) Contactpersoon: drs. E.P. van Assen, tel. 070 - 444 06 55, e-mail vkcn@nrk.nl
Betrokken partijen: BECO B.V. (adviseur)
Projectperiode: januari 2004 - januari 2005
Aard project: industrieel onderzoeksproject

In dit project gaat de Vereniging Kunststof Composieten Nederland (VKCN) voor haar leden een systeem voor productgerichte milieuzorg ontwikkelen, dat goed inpasbaar is in hun bedrijfsvoering en dat aansluit op bestaande managementsystemen. Na een pilotproject gaat de branchevereniging het systeem intensief onder de aandacht van haar leden brengen.

De Vereniging Kunststof Composieten Nederland (VKCN), onderdeel van de Federatie Nederlandse Rubber- en Kunstofindustrie (NRK), is een branchevereniging van bedrijven die vezelversterkte kunststoffen verwerken tot concrete producten. Vanwege vergaande wettelijke eisen op het gebied van milieu gaat de VKCN een PMZ-systeem ontwikkelen, waarmee bedrijven uit de sector gericht de milieuefficiency van hun producten in de levensketen kunnen verbeteren. Gebruikmaking van het systeem moet bedrijven kunnen helpen zich te onderscheiden van concurrenten. Het moet voor bedrijven en de branche als geheel bovendien informatie opleveren voor milieucommunicatie met derden. Doordat de VKCN vrijwel de gehele productketen vertegenwoordigt (van grondstofleveranciers en -verwerkers tot engineers en kennisinstellingen), is een gezamenlijke ketenactiviteit als deze goed mogelijk.

Eerst laat de VKCN een branchebrede ketenanalyse en een milieuanalyse van kunststof composieten uitvoeren. Ook zullen de huidige kennis op het gebied van PMZ en de behoeften van de branche worden onderzocht. Tevens gaat de VKCN trachten ketensamenwerking tot stand te brengen. Vervolgens wordt een branchespecifiek systeem voor productgerichte milieuzorg ontwikkeld, inclusief een beknopt (digitaal) handboek. Vijf bedrijven gaan dit systeem implementeren in hun bedrijfsvoering. In een gebruikersgroep gaan ze hun ervaringen uitwisselen. Tot slot vindt een intensieve publiciteits- en voorlichtingscampagne plaats, eerst binnen dan buiten de sector. Er wordt onder meer gedacht aan informatieverstrekking via de website en de nieuwsbrief van de VKCN, informatiebladen, workshops en demonstraties. Meer informatie vindt u op www.vkcn.nl.