Novem

23-02-2004 Rol van Novem: VSH Fittings en M&M Mechanika: Implementatie en integratie van productgerichte milieuzorg bij twee bedrijven in de metaalsector Aanvrager: VSH Fittings B.V. en M&M Mechanika B.V.
Contactpersoon: drs. H. Hoevers, tel. 035 - 688 42 11, info@vsh-fittings.com
Betrokken partijen: BMD Advies Centraal Nederland B.V. Projectperiode: december 2003 - oktober 2005
Aard project: industrieel onderzoeksproject

VSH Fittings en M&M Mechanika zijn twee vooruitstrevende bedrijven binnen de metaalbranche. Via dit pilotproject willen beide bedrijven, op een pragmatische wijze, productgerichte milieuzorg implementeren en integreren in de reeds bestaande zorgsystematiek.

VSH Fittings en M&M Mechanika zijn metaalbedrijven, gespecialiseerd in respectievelijk de productie van knelfittingen (voor water-, gas- en CV-installaties) en de productie van complexe
metaalomvormingssystemen. Beide bedrijven willen door de implementatie en integratie van productgerichte milieuzorg zowel milieu- als economische voordelen behalen.

De producten van de ondernemingen verschillen sterk van elkaar. Toch kennen de bedrijfsonderdelen van beide bedrijven grote overeenkomsten. Zo zijn er vergelijkbare (metaalbewerkings)processen en -productketens en bieden beide bedrijven hun klanten totaalconcepten aan. Deze overeenkomsten maken het interessant om in het project samen op te trekken. Bovendien brengt de samenwerking de 'overall' doelstelling van het project dichterbij: het verkennen van mogelijkheden voor een uniforme aanpak van PMZ binnen de metaalbranche.

Voor de uitvoering van het project wordt gewerkt met diverse werkgroepen en is een stuurgroep opgericht die het project op hoofdlijnen begeleidt. De werkzaamheden in het eerste jaar zijn voornamelijk inventariserend en analyserend van aard. In het tweede jaar hebben deze een meer uitvoerend karakter, gericht op de uiteindelijke implementatie van PMZ bij beide bedrijven.