Ministerie van Buitenlandse Zaken

Wilders over het aantal moslimextremisten in Turkije

Beantwoording vragen Wilders over het aantal moslimextremisten in Turkije

Aan de Voorzitter van de

Tweede Kamer der Staten-Generaal

Binnenhof 4

Den Haag

Directie West en Midden Europa

Bureau West-Europa

Bezuidenhoutseweg 67

2594 AC Den Haag

Datum

23 februari 2004

Auteur

L. d'Huy

Kenmerk

DWM/101-04

Telefoon

070-348 5351

Blad


1/1

Fax

070-348 6233

Bijlage(n)


1

E-mail

DWM@minbuza.nl

Betreft

Beantwoording van vragen van het

lid Wilders (VVD) over het aantal moslimextremisten in Turkije

Graag bied ik u hierbij de antwoorden aan op de schriftelijke vragen, gesteld door het

lid Wilders (VVD), over het aantal moslimextremisten in Turkije. Deze vragen werden ingezonden op 20 januari 2004 met kenmerk 2030406480.

De Minister van Buitenlandse Zaken,

Dr. B.R. Bot

Antwoorden van de heer Bot, minister van Buitenlandse Zaken, op vragen van het lid Wilders (VVD) over het aantal moslim-extremisten in Turkije.

Vraag 1

Heeft u kennisgenomen van het bericht `Turkije telt ruim 12.000 extremistische moslims'?1) Zo ja, kunt u dit bevestigen?

Antwoord

Ja. Omdat het hier geen eenduidige definitie betreft, is het moeilijk om een exact aantal vast te stellen.

Vraag 2

Is het bericht waar dat de Turkse Hizbollah meer dan 10.000 leden heeft en in het zuidoosten van Turkije een fundamentalistisch rijk wil stichten? Wat is uw oordeel hierover?

Antwoord

De Turkse Hizbollah heeft als doel de stichting van een islamitische staat in Turkije. Op het hoogtepunt van haar kracht, aan het eind van de jaren negentig, telde de organisatie circa 5000 gewapende leden.

Vraag 3

Hoe heeft het aantal leden van de Turkse Hizbollah zo op kunnen lopen en hoeverre is het optreden van de Turkse overheid hier - door middel van ondersteuning in verband met de strijd tegen de PKK- mede schuldig aan? Heeft de Turkse overheid haar koers inmiddels zodanig gewijzigd dat Hizbollah effectief wordt aangepakt? Zo ja, waaruit blijkt dit?

Antwoord

Volgens onder andere Human Rights Watch werd de Hizbollah in de periode dat de strijd van het Turkse leger tegen de PKK in volle gang was door de autoriteiten op zijn minst passief gesteund. Dit is door de Turkse overheid altijd ontkend. Toen de PKK niet langer een bedreiging vormde, zou volgens Human Rights Watch en diverse internationale waarnemers voor de autoriteiten de tijd rijp zijn geweest om de Hizbollah serieus aan te pakken. In 2000 en 2001 werd het grootste deel van de leden van de Hizbollah aangehouden en gedetineerd. Een groot deel van de infrastructuur werd vernietigd, archieven in beslag genomen en op financiële tegoeden werd beslag gelegd.

Vraag 4

Had de Turkse Hizbollah in het verleden vooral een nauwe band met Iran, terwijl nu juist ook sprake lijkt te zijn van banden met Al-Qaeda? 2)

Vraag 5

Deelt u de mening dat de band tussen Hizbollah en Al-Qaeda exemplarisch is voor het feit dat religieus fanatisme allianties tussen organisaties respectievelijk landen met een zeer afwijkende signatuur niet in de weg staat (en kan worden vergeleken met de samenwerking van Bin Laden en Iran tijdens de Soedanese periode van Bin Laden en het opnemen van gevluchte Al-Qaeda-leden door Iran in 2002)?

Antwoord

Tot 1996 bestonden twee belangrijke stromingen binnen de Turkse Hizbollah, waarvan er één (de zogenaamde Menzil-groep) zeer pro-Iraans was en de andere (de zogenaamde Ilim-groep) meer afstand tot Iran hield. Na een onderlinge strijd heeft de Ilim-groep uiteindelijk de overhand gekregen binnen de Turkse Hizbollah. Voor banden tussen Hizbollah en Al-Qaeda zijn geen aanwijzingen.

Vraag 6

Kunt u bericht bevestigen dat de moslim-extremistische IBDA-C banden (Great East Islamic Raiders Front) banden heeft met Al-Qaeda?

Antwoord

In de Turkse media werd reeds voor de aanslagen van 11 september 2001 gesproken over banden tussen de IBDA/C en Al-Qaeda. Ook de website van de IBDA/C zelf heeft gedurende enige tijd melding gemaakt van banden tussen de twee groeperingen.


1) De Telegraaf, 16 januari jl.


2) www.dailystar.com.lb/19_11_03/art22.asp.