Ministerie van Buitenlandse Zaken

Aan de Voorzittervan de TweedeKamerderStaten-Generaal

Binnenhof4

Den Haag


- Directie Noord-Afrika en Midden-Oosten

Afdeling Golfstaten

Bezuidenhoutseweg 67

Postbus 20061

2500 EB Den Haag


Datum


- 23 februari 2004

Behandeld


- A.P. Wegerif


Kenmerk


- DAM-085/04

Telefoon


- 070 348 5838


Blad


- 1/3

Fax


- 070 348 6639


Bijlage(n)


- - ap.wegerif@minbuza.nl


Betreft


- Beantwoording vragen van het lid Van Bommel over mogelijke aanhouding van een Iraanse journalist


-

Graag - bied ik u hierbij- de antwoorden aan op de schriftelijke vragen gesteld door - het lid- Van Bommel over - mogelijke aanhouding van een Iraanse journalist. Deze vragen werden ingezonden op - 2 februari 2004 met kenmerk - 2030407430.

De Minister van Buitenlandse Zaken,

Dr. B.R. Bot

Antwoord van de heer Bot, minister van Buitenlandse Zaken, op vragen van het lid Van Bommel (SP) over de mogelijke aanhouding van een Iraanse journalist na het bezoeken van een bijeenkomst van de Iraanse Republikeinse Unie in Berlijn.

Vraag 1

Is het waar dat de Iraanse journalist Ensafali Hedayat in zijn woonplaats Tabriz is aangehouden nadat hij uit Berlijn was teruggekeerd van de eerste algemene vergadering van de Iraanse Republikeinse Unie van 8 tot 10 januari? 1)

Vraag 2

Op grond waarvan is Hedayat aangehouden?

Antwoord

Volgens persberichten zou Hedayat zijn gearresteerd op verdenking van spionage en belediging van de Geestelijk Leider. Hij zou inmiddels in staat van beschuldiging zijn gesteld, waarbij één van de aanklachten deelname aan bijeenkomsten van anti-revolutionaire groeperingen in Berlijn zou betreffen.

Vraag 3

Is het waar dat er in Iran naast Hedayat op dit moment 10 andere journalisten gevangen zitten op grond van hun journalistieke werkzaamheden?

Antwoord-

Er zitten thans minstens 11 journalisten gevangen op grond van hun journalistieke werkzaamheden; in enkele gevallen in combinatie met de beschuldiging van het lidmaatschap van een verboden organisatie. Daarnaast bevinden zich ook onder de politieke gevangenen enkele studenten die tevens journalist zijn.

Vraag 4

Deelt u de mening dat deze inperking van persvrijheid onaanvaardbaar is en bent u bereid uw zorgen en ongenoegen terzake in bilateraal en multilateraal verband kenbaar te maken aan de Iraanse regering? Wilt u de Kamer van de resultaten daarvan in kennis stellen?

Antwoord

Ik deel uw mening dat deze inperking van de vrijheid van journalisten onaanvaardbaar is. Zowel bilateraal als in het verband van de EU en de VN pleegt Nederland de Iraanse regering van zijn zorgen over de gevangenhouding van journalisten in kennis te stellen. Het onderhavige geval is tijdens bilaterale consultaties met Iran op 19 februari jl. in Den Haag aan de orde gesteld als een kwestie die ons zorgen baart.


1)www.rsf.org/print.php3?id_article=9073

===