Q4MATICS

Ze kunnen niet meer lezen!

Tilburg, 23 februari 2004 Het software pakket Tekstbegrip Nederlands van Escape Educatieve Software leert kinderen een doeltreffende aanpak om teksten te leren begrijpen.

'Ze kunnen niet meer lezen' is een vaak gehoorde opmerking in het onderwijs. De oorzaken ervan zijn zeer complex. Er wordt vaak gewezen op de veranderde cultuur waarin beelden steeds belangrijker worden en het onrustige snelle leven waar rustige plekken die het lezen stimuleren. Toch is lezen zeer belangrijk. Door te lezen zijn we in staat te leren en communiceren. Wie niet goed kan lezen, kan niet goed functioneren op school. Begrijpend lezen is een belangrijk onderdeel van het leesonderwijs. Lange tijd is gedacht dat begrijpend lezen niet te onderwijzen was. Het vermogen om een tekst te begrijpen zou vooral afhankelijk zijn van (aangeboren) intelligentie. Een veel gebruikte oefenmethode 'tekstbegrip'op school is (was) het beantwoorden van vragen bij teksten. De vraag of de leerlingen daardoor de vaardigheid verwerven om grip op een tekst te krijgen leeft bij veel leraren.

Gericht leren lezen?
Onderzoek heeft uitgewezen dat systematische instructie van de aanpak van een informatieve tekst een positief effect heeft op het begrijpen ervan en het onthouden van de inhouden. Leerlingen kunnen leren gestructureerd een tekst in stappen aan te pakken. Eerst op zoek gaan naar het onderwerp en de hoofdgedachte van de tekst. Dan zoeken naar belangrijke tekststructuren als verzamelingen, 'oorzaak-gevolg' relaties, vergelijkingen enz. Zo leren zij belangrijke informatie in een tekst te onderscheiden van minder belangrijke. Vaak wordt weinig tijd ingeruimd voor begrijpend lezen door een druk programma en misschien door weinig vertrouwen in de gebruikte methode. Zo ontstaat het merkwaardige fenomeen dat begrijpend lezen verschrikkelijk belangrijk gevonden wordt maar dat er weinig tijd voor wordt ingeruimd.

Actief lezen
Het is niet eenvoudig om kinderen een andere manier van lezen aan te leren. Het is geen kwestie van 'ik zal het jou eens vertellen'. Het is het aanleren van nieuw gedrag, een nieuwe houding. Een leerling moet inzien hoe het anders kan en dat dit zinvol is. Bovendien moet er een training plaatsvinden in het nieuwe, betere gedrag. Escape Educatieve Software heeft een computerprogramma ontwikkeld dat leerlingen stapsgewijze leert en traint om eerst te zoeken naar het onderwerp en de hoofdgedachte van een tekst. Daarna wordt geleerd om de hulpmiddelen te gebruiken die in elke tekst aanwezig zijn om de structuur van een tekst te ontdekken. Via een groot aantal oefeningen wordt de nieuwe aanpak van een tekst geoefend (ingeslepen) zodat leerlingen zich deze eigen maken. Het is een groot verschil tussen oefeningen waarbij leerlingen vragen van auteurs beantwoorden over een tekst of oefeningen waarbij leerlingen vanuit eigen vragen een tekst leren benaderen.

Zorgvuldige training
Het programma tekstbegrip is opgebouwd uit 8 afzonderlijke modules. In de eerste 'vooraf' wordt de leerling duidelijk gemaakt (via kleine opdrachten) dat een tekst niet uit een verzameling woorden zonder samenhang bestaat. De leerling wordt zo gemotiveerd om in het verdere programma op zoek te gaan naar samenhang. En belangrijke module betreft het onderscheiden van onderwerp en hoofdgedachte. Deze vaardigheid moet steeds weer worden toegepast in de volgende modulen waarin de belangrijke structuurelementen van een tekst aan de orde komen. Er volgt een training in het onderkennen van voorbeelden, opsommingen, probleem-oplossing, oorzaak-gevolg en overeenkomst-verschil binnen teksten. Zo leren de leerlingen de opbouw van de tekst doorzien. Het programma brengt eerst de begrippen aan. Niet via theoretische verhandelingen maar door leerlingen kleine opdrachten te geven waardoor hen 'al oplossend' zaken duidelijk worden. Voor het ontdekken van de structuur elementen wordt de leerlingen geleerd gebruik te maken van signaal woorden. De oefeningen zijn allen opgebouwd van gemakkelijk naar moeilijk. Eerst werken met zinnen, dan met makkelijke teksten dan met minder makkelijke teksten. Het grote aantal oefeningen zorgt ervoor dat het programma niet in herhalingen valt.

Hoe te gebruiken
Als de school over een voldoende groot computerlokaal bezit kan klassikaal gewerkt worden met het programma. Er is een netwerkversie ontwikkeld met een docentenmodule zodat het vastleggen van vorderingen per leerling geen extra werk betekent. Leerlingen kunnen ook in vrije lessen werken - alleen of in kleine groepen. Het programma wordt gewaardeerd door leerling begeleidingsinstituten en remedial teachers. Ook ouders kunnen het programma aanschaffen.
Het gebruik van het programma vergroot de flexibiliteit van het onderwijsaanbod. Zo kunnen leerlingen die zwak zijn in lezen extra hulp krijgen zonder dat de leraar dit als extra belasting ervaart. Op de basisschool hebben leerlingen die extra opdrachten nodig hebben baat bij het programma zodat ze hun talenten verder kunnen ontwikkelen.

De prijs van de cd-rom met de stand-alone versie (ISBN 90-77047-10-7) is Euro 25 en is verkrijgbaar bij de betere boekhandel of kan rechtstreeks bij Escape besteld worden.
De netwerkversie is bij Escape te bestellen.

Een demonstratieversie van Tekstbegrip Nederlands kan gedownload worden vanaf de website van Escape Educatieve Software (www.escape-educatief.nl).