Time : 4:05:16 PM
Date : Monday, February 23, 2004
Sender Name: SETCa-BBTK

Na ING-BBL is het de beurt aan AXA om werknemers collectief te ontslaan.

Tijdens de Ondernemingsraad van 20 februari heeft de directie van AXA aangekondigd dat zij overweegt om 8 eenheden met een salarissysteem binnen de groep (systemen die bij CAO zijn vastgelegd na de fusie tussen IPPA en ANHYP) om te vormen tot onafhankelijke structuren. Hierdoor worden 66 jobs bedreigd.

In de verzekeringssector zijn de resultaten, na de voorbije magere jaren, verbeterd, terwijl de werkgelegenheid is achteruitgegaan. Het terugvallen op de basisactviteiten was dus lonend. De enigen die het gelag betalen zijn de bedienden. In 2003 is de werkgelegenheid met 4,8% gedaald en slechts 3 ondernemingen hebben hun personeelsaantal verhoogd.
Om dit concreet te illustreren: na de verzekeringsgroep ING-BBL heeft nu ook AXA slecht nieuws aangekondigd inzake tewerkstelling. Een nieuwe bedreiging die de werkgelegenheid in acht Belgische vestigingen treft: twee in Brussel, drie in Wallonië (Charleroi, Luik en Namen) en drie in Vlaanderen (Antwerpen, Kortrijk en Gent). In het totaal lopen 66 personen gevaar hun job hierbij in te schieten. Op te merken valt dat dit project precies op een moment komt dat de meeste collectieve arbeidsovereenkomsten die in de AXA-groep van toepassing zijn, hetzij in het kader van de fusie tussen Royale Belge en AXA, hetzij in die tussen de bankeenheden Anhyp en Ippa, ten einde lopen. Die overeenkomsten regelden met name de individuele en collectieve werkzekerheid.
De BBTK wil zich zo snel mogelijk tegen deze beslissing verzetten. Door dialoog, als het kan - met acties als het moet. Ons doel is de bestaande jobgaranties in de groep te verlengen en alle salarisstatuten te vertsterken.

"Een discussieforum over werkgelegenheid in de financiële sector"

Deze nieuwe bedreiging voor de werkgelegenheid onderstreept eens te meer het belang van de stappen die de BBTK onlangs ondernomen heeft bij Frank Vandenbroucke, de federale minister van Werk. De ABVV-centrale voor bedienden en kaderleden heeft de minister gevraagd een discussieforum te installeren omtrent de werkgelegenheid in de financiële sector (bank- en verzekeringswezen).