Nationaal Actieplan Seksueel Misbruik Kinderen

Amerikaanse RK-Kerk presenteert onderzoek over omvang seksueel misbruik door priesters

Tussen 1950 en 2002 hebben 4450 priesters in de Verenigde Staten kinderen seksueel misbruikt. Dat komt neer op ongeveer vier procent van de in totaal 110.000 priesters die gedurende deze 52 jaar werkzaam waren. Deze cijfers komen uit een studie die in opdracht van de Amerikaanse bisschoppenconferentie werd gedaan.

Dit meldt CCN deze week. De Amerikaanse nieuwszender wist beslag te leggen op het rapport dat eigenlijk pas op 27 februari zou verschijnen. Volgens het rapport vergreep meer dan de helft van de schuldige priesters zich één keer aan een kind, een kwart van de priesters twee of drie keer, dertien procent vier tot negen keer en bijna drie procent tien of meerdere keren. Van de in totaal 11.000 beschuldigingen zijn er 6700 onderzocht en bewezen. De overige 3300 zijn niet onderzocht omdat de betreffende priesters inmiddels zijn overleden.

SNAP

Het netwerk van door priesters seksueel misbruikte personen (SNAP), vindt de cijfers aan de lage kant. "Dat is niet zo gek aangezien dit een vrijwillig onderzoek is dat in opdracht van de Bisschoppen is uitgevoerd. Het is een overzicht, en geen rapport of onderzoek. We hopen dat het er toe bijdraagt dat mensen waakzaam blijven. Alleen daarmee kunnen we kinderen redden", aldus Barbera Blaine voorzitter en oprichter van SNAP.

Maatregelen

In 2002 en ook vorig jaar werd de Amerika opgeschrikt door een reeks seksschandalen binnen de katholieke kerk. De bisschoppen kwamen onder steeds grotere druk te staan na aanhoudende kritiek over de wijze waarop de misbruikzaken geheim werden gehouden.

De bisschoppenconferentie voerde in reactie hierop maatregelen in om seksueel misbruik door priesters tegen te gaan. Uit onderzoek bleek dat eind 2003 ongeveer negentig procent van alle Amerikaanse bisdommen de maatregelen inmiddels had ingevoerd.

* Kijk voor meer informatie over SNAP en de reactie op het onderzoek op: http://www.snapnetwork.org

* Kijk voor meer informatie over de Amerikaanse bisschoppenconferentie en het onderzoek op: http://www.nccbuscc.org

---


---

Laatst gewijzigd: 23-02-2004