Gemeente Dordrecht


Poolse spastische kinderen in Nederland behandeld

Het Wanda Fonds heeft de 5-jarige Natalka Gos en de 4-jarige Ania Jasinska samen met hun moeders en een team van medische specialisten, fysiotherapeuten en een orthesemaker naar Nederland laten komen. Beide meisjes zijn spastisch en hoewel spasticiteit niet te genezen is, zijn in Nederland behandelwijzen ontwikkeld waardoor de overlast van de aandoening zo minimaal mogelijk is. De kinderen worden behandeld in het Medisch Centrum van de Vrije Universiteit van Amsterdam.

Ter gelegenheid van zijn 25-jarig ambtsjubileum in 2002 vroeg burgemeester R.J.G. Bandell bij wijze van cadeau geld over te maken aan het Wanda Fonds. Andere leuke acties voor hetzelfde kwamen uit de horecabranche. Zo bood het chique Amsterdamse restaurant Critofori de gelegenheid om voor de Poolse gasten te koken en wordt graag gebruik gemaakt van het aanbod van Hotel Business Suites in Amstelveen voor de huisvesting van het Poolse medisch team.

Met deze en andere bi! jdragen biedt het Wanda Fonds spas tische kinderen in Polen een betere toekomst. Omdat de behandeling in Polen moet worden voortgezet, krijgen ook Poolse artsen en fysiotherapeuten een training en krijgen de ouders instructies over hoe thuis te oefenen met het kind.

Dr. J.G. Becher van het MC VU Amsterdam schoolt de Poolse specialisten, revalidatieartsen en fysiotherapeuten bij, zowel in Amsterdam als in Warschau. Hij werkt in deze nauw samen met de heer J. Haarlaar, biomedical engineer aan het MC van de VU. Samen zijn ze verantwoordelijk voor de ontwikkeling van het Sybar Systeem voor bewegingsanalyse in revalidatie. Derde lid van het pro deo team van het MC VU is de orthotist K. Noppe. Hij maakt instrumenten ter ondersteuning van ledematen.

Als de behandelingen voorspoedig verlopen vertrekt het Poolse gezelschap weer op 27 februari as.

Omdat de Stichting veel meer kinderen wil helpen en artsen en hulpverleners wil opleiden is nog veel geld nodig. Wie dit! doel wil steunen, kan dat doen do or het overmaken van geld op bankrekening nummer 3781.08.166 t.n.v. het Wanda Fonds.

Meer informatie:
www.wandafonds.nl of via mevrouw Eva Kooijman, telefoon (0184-64 18 30). Digitale foto's van de kinderen en van het Poolse gezelschap zijn beschikbaar.