Artsen zonder Grenzen


Artsen zonder Grenzen hervat activiteiten in Afghanistan maandag 23 februari 2004

Artsen zonder Grenzen heeft haar activiteiten in het vluchtelingenkamp Zhare Dasht, in het zuiden van Afghanistan, hervat. Vanwege de toenemende onveiligheid in het zuiden het afgelopen jaar werden er 14 humanitaire hulpverleners vermoord besloot AzG op 20 november haar activiteiten in het kamp op te schorten.

Het kamp ligt 40 km ten westen van Kandahar, midden in de woestijn. De onveiligheid op de weg werd als onaanvaardbaar beschouwd. AzG wist wel een tijdelijk alternatief op te zetten. De allerziekste kampbewoners werden overgebracht naar Kandahar waar AzG een noodpoli had ingericht. Vanuit deze polikliniek in het regionale ziekenhuis van Kandahar zette het team zijn werk voort.

Nadat de veiligheidssituatie op de weg opnieuw was geanalyseerd, rekening houdend met het feit dat de organisatie beschikt over een sterk en stabiel team in Kandahar, besloot AzG het risico te aanvaarden en de activiteiten in het kamp deze week te hervatten. De 40.000 ontheemden zijn enorm dankbaar dat AzG terugkeert. AzG verleent weer medische zorg in het kamp en blijft daarnaast het regionale ziekenhuis ondersteunen. AzG was al werkzaam op de afdeling besmettelijke ziekten. Deze maand kwam daar de gynaecologische afdeling bij. Met de steun aan deze afdeling hoopt AzG het hoogste kraamsterftecijfer ter wereld omlaag te brengen.
---