Ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport

Persbericht, 23-2-2004

Staatssecretaris Ross-van Dorp: 'sporters goed informeren over gevaren gendoping'

Topsporters en bezoekers van sportscholen moeten goed voorgelicht worden over de gevaren van gendoping. Dat zegt staatssecretaris Clémence Ross-van Dorp (Volksgezondheids, Welzijn en Sport) naar aanleiding van een onderzoek naar de mogelijke toepassing van genetische doping in de sport.Dit onderzoek is verricht door het Nederlands Centrum voor Dopingvraagstukken (NeCeDo) in samenwerking met de Nederlandse Vereniging voor Gentherapie.

Uit het rapport blijkt dat het zeer aannemelijk is dat (top)sporters binnen vijf jaar hun toevlucht zullen nemen tot gendoping. Hierdoor wordt de genetische structuur van het lichaam aangepast. Doel van de gendoping is een betere sportprestatie. Het NeCeDo concludeert dat gendoping gepaard kan gaan met ernstige gezondheidsrisico's voor sporters die zich ermee inlaten. Deze risico's zullen toenemen naarmate de sporters geneigd zijn het illegale circuit in te gaan. 'Het gebruik van gendoping is in veel gevallen onomkeerbaar. Mede daarom is het belangrijk sporters goed te informeren over de gevaren ervan', aldus Ross-van Dorp.
Ze zal het Nederlands Antidoping Platform vragen nog dit jaar te komen met een plan van aanpak, waarin voorlichting een belangrijke plaats inneemt. In het vorig jaar door haar geïnstalleerde Platform nemen naast de overheid ook NOC*NSF, de Atletencommissie, Doping Controle Nederland en NeCeDo deel.

Ross-van Dorp wil verder de World Anti Doping Agency (WADA) aansporen om snel te gaan werken aan methoden die het gebruik van gendoping kunnen aantonen. Ze doet dit als bestuurslid van het WADA, een functie die ze tot de zomer van 2005 zal bekleden. 'Gendoping is een mondiaal verschijnsel. Dat moet je centraal pakken, en niet per land doen. Vandaar mijn verzoek aan WADA', aldus Ross-van Dorp.

VWS zal verder gaan overleggen met de farmaceutische industrie om het probleem van 'vrije verkrijgbaarheid van benodigde apparatuur en biologische materialen' aan te kaarten. Langs deze weg hoopt de staatssecretaris te bereiken dat producenten zullen toezeggen (bijvoorbeeld in een gedragscode) geen genetische producten te verkopen voor andere dan therapeutische toepassingen. 'Dat zou een goede stap zijn om daadwerkelijke toepassing van gendoping tegen te houden', aldus Ross-van Dorp.