Lijst Pim Fortuyn


PERSBERICHT

Den Haag, 23 februari 2004

Noodoproep van LPF-kamerlid Nawijn krijgt eindelijk gehoor

Privatisering moet ziekenhuizen redden

LPF-kamerlid Hilband Nawijn is niet alleen verheugd over de vandaag genomen initiatieven tot privatisering van noodlijdende kleine ziekenhuizen, maar verwacht van minister Hoogervorst ook spontane medewerking om dit te realiseren. De Lijst Pim Fortuyn maakt zich al sinds zijn intrede in de Tweede Kamer sterk voor het behoud van een volwaardig ziekenhuis Emmeloord door middel van privatisering of verzelfstandiging.

De LPF geeft hiermee gehoor aan de voortdurende stroom van noodkreten van plaatselijke bevolking en medici. Hilbrand Nawijn, LPF-woordvoerder gezondheidszorg, hoopt dat de privatiseringsplannen van een groep Nederlandse bedrijven de ziekenhuizen kunnen redden van een faillissement.

De bedrijven Sturkenboom en Partners, Volker Wessels en Imtech willen gezamenlijk het Slotervaart Ziekenhuis in Amsterdam en het Dokter J.H. Jansenziekenhuis in Emmeloord kopen. Ze ondertekenden vandaag een intentieverklaring waarin zij hun samenwerking vastleggen en streven ernaar dit voorjaar een concreet bod uit te brengen.

Dit voorstel biedt tevens aan de politiek een mogelijkheid om vergroting van de door de LPF gewenste zelfsturing en marktwerking in de sector te beproeven. De minister van VWS heeft zich eerder positief uitgelaten over mogelijke privatisering van het ziekenhuis Emmerloord in antwoord op Kamervragen van Nawijn. Reden waarom de LPF rekent op zijn steun.

Sinds de Tweede Kamer moties heeft aanvaard over het behoud van het Emmeloordse ziekenhuis, is de situatie alleen maar verslechterd. Goede specialisten zijn vertrokken, worden ontslagen of krijgen geen contractverlenging terwijl stakeholders die kritiek uiten op het beleid van de Raad van Bestuur worden uitgerangeerd, aldus Nawijn. Het in snel tempo verslechteren van de ziekenhuissituatie maakt langer wachten met ingrijpen onaanvaardbaar. Het water staat de mensen tot aan de lippen.