Novem

23-02-2004 Rol van Novem: Zon Aquafarming: Het opzetten van een PMZ-systeem voor tilapia Aanvrager: Zon Aquafarming B.V
Contactpersoon: Frans Aartsen, tel. 0492 - 53 30 58, e-mail frans.aartsen@royaal.nl
Betrokken partijen: Anova Food B.V. en Nutreco Nederland B.V. (projectpartners), Kwekerij Donkers, Kwekerij Foolen en Kwekerij Janssen-Van Maris (derden)
Projectperiode: juni 2003 - juli 2005
Aard project: industrieel onderzoeksproject

Onder leiding van Zon Aquafarming gaat een aantal partijen uit de keten van tilapiakweek en -verwerking een systeem voor productgerichte milieuzorg ontwikkelen. Tilapia is een stevige tropische, baarsachtige witvis die in Nederland wordt grootgebracht in een gesloten kweeksysteem voorzien van waterzuivering. De vis wordt sinds 1995 in Nederland gekweekt. Het PMZ-systeem moet de milieubelasting van de tilapiaproductie op continue basis inzichtelijk maken en terugkoppelen naar de ketenpartijen, die de milieubelasting op basis hiervan kunnen verminderen.

De keten van kweek en verwerking van tilapia in Nederland bestaat uit een larvebroederij, een pootvis- en diverse consumptieviskwekerijen. Toeleveranciers voorzien deze partijen van visvoer en kweeksystemen. Visverwerkers fileren en verpakken de consumptievis. Vervolgens wordt de vis doorverkocht aan de groothandel, vishandel of visafslag. Ten slotte bereikt de vis de consument via restaurant of supermarkt.

De milieubelasting in de productketen van tilapia bestaat uit water- en energiegebruik, het ontstaan van visverwerkingsafval en transportbewegingen. De bedoeling van het project is om eerst de milieubelasting van het product, van grondstof tot en met eindproduct, in beeld te brengen. Vervolgens worden procedures voor productgerichte milieuzorg ontwikkeld en gaan de betrokken partijen een overlegstructuur met ketenpartijen opzetten om het monitoringsysteem actueel te kunnen houden. De deelnemende partijen zullen tot slot hun bedrijfsvoering gaan optimaliseren vanuit het oogpunt van milieuverbetering en kostenbeheersing in de keten. De kweek en verwerking van tilapia moet hierdoor een milieubewuste aquacultuurketen worden die verse, duurzame tilapia oplevert voor de consument. Het project moet ook het eerste PMZ-systeem voor gekweekte vis in ons land opleveren en op termijn leiden tot de eerste kweekvis met Milieukeur.