Gemeente Den Haag

februari 2004
Persverklaring namens burgemeestr Deetman van Den Haag inzake een voorgenomen demonstratie langs het Vredespaleis (23 februari)

DEN HAAG Voorop staat dat burgemeester drs W.J. Deetman recht heeft te doen en ook wil doen aan de grondwettelijke vrijheid van meningsuiting voor demonstranten van uiteenlopende partijen. Tegelijkertijd dient hij zorg te dragen voor de veiligheid van alle aanwezigen en toe te zien op een ordelijk verloop van demonstraties.

In dit verband spreekt het voor zich dat het Internationaal Gerechtshof op het Vredespaleis te Den Haag ongehinderd zijn werk dient te kunnen verrichten.

Omwille van de veiligheid en ter voorkoming van ongeregeldheden is een burgemeester bevoegd beperkingen en voorschriften aan demonstraties op te leggen. Hiermee tracht een burgemeester met andere woorden te voorkomen dat veiligheid en openbare orde in geding komen. Als dat eenmaal het geval is staat immers ook de ruimte voor demonstraties onder druk.

Om die vrijheid van meningsuiting niet in het gedrang te laten komen drong burgemeester Deetman er bij alle betrokkenen bij de voorbereiding van diverse demonstraties voor het Vredespaleis op aan de nodige terughoudendheid aan de dag te leggen ten aanzien van bijzonder confronterende uitingen.

Tegen deze achtergrond toonde de burgemeester zich onaangenaam verrast door het voornemen van Christenen voor Israël foto's, die al dan niet terecht kunnen leiden tot emoties met een provocatief karakter, mee te dragen in een demonstratieve optocht. Hij maakte afgelopen zaterdag 21 februari zijn verbazing over dit voornemen publiekelijk kenbaar.

Burgemeester Deetman voegde hier uitsluitend de feitelijke en onomstreden informatie aan toe dat onder anderen Christenen voor Israël hem meedeelden dat de Israëlische ambassade te Den Haag hen inspireerde tot het meedragen van deze
foto' s. Voor het overige verwees hij naar Christenen voor Israël.

In en buiten Israël is sprake van felle uitlatingen naar aanleiding van woorden die burgemeester Deetman in de mond zijn gelegd. Hij verwerpt dergelijke uitlatingen onverkort.

Zoals steeds treedt burgemeester Deetman overigens niet in de onderhavige zaak zelf, waarover het Internationaal Gerechtshof zich nu ter advisering buigt.