Gemeente Tilburg

23-2-2004
Nieuwe aanpak festiviteiten en evenementen
Nieuw evenementenbeleid dit jaar al gedeeltelijk van kracht

De gemeente Tilburg heeft haar evenementenbeleid onder de loep genomen en besloten dit aan te scherpen. Hierbij geldt 2004 als overgangsjaar. Dit heeft het college vorige week besloten. Eveneens is besloten welke evenementen in 2004 subsidie krijgen en welke evenementen het kwaliteitsstempel Tilburg Trakteert krijgen.

Nieuwe aanpak subsidiebeleid
Zowel bij de organisatoren van evenementen als bij de bestuurders riep de beoordeling van een subsidieaanvraag vragen op. Met name de criteria vastgesteld in de subsidienota van 2000 bleken vaag geformuleerd en moeilijk toe te passen. Een marketingbureau heeft de opdracht gekregen de criteria te verduidelijken. Het gaat om de volgende criteria: doelgroep, meerwaarde voor de stad, originaliteit, aantal bezoekers, bevordering van de sociale cohesie tussen (groepen) Tilburgers en de daadwerkelijke subsidiebehoefte van de aanvrager. Op basis van deze criteria kent de Subsidiecommissie Evenementen Tilburg (SET) punten toe, die in de vorm van een advies aan het college worden voorgelegd.

SET anders samengesteld
Naast het aanpassen van de criteria is ook de subsidiecommissie (SET) uitgebreid. De Kamer van Koophandel, Efteling Evenementen, Stichting Stadskern Tilburg, de StadsVVV, Koninklijke Horeca Nederland en Ghering Management en Marketing zijn in de commissie vertegenwoordigd. Voor de gemeente hebben nu medewerkers van de afdelingen Economie, Maatschappelijke Ontwikkeling en Externe Dienstverlening zitting in de commissie.

Nieuwe subsidiemethodiek al toegepast voor toekenning subsidies 2004 Bij wijze van proef is de nieuwe subsidiemethodiek in 2004 al toegepast. 2004 wordt gezien als overgangsjaar. De SET zal de proef evalueren en de methodiek verder uitwerken en ontwikkelen. Bij de toewijzing van subsidies is niet alleen gekeken naar de korte termijn. Zo is er onder andere de intentie uitgesproken de aangevraagde subsidiebedragen voor Strictly Mundial 2006 voor de jaren 2004 en 2005 (kosten voorbereiding) en 2006 (kosten evenement) én het predikaat 'Tilburg Trakteert' toe te kennen. Voorwaarde is wel dat de voorbereidingsjaren 2005 en 2006 geslaagd blijken. De twee evenementen die het grootste subsidiebedrag van dit jaar krijgen zijn Dancehill en Strictly Mundial met elk meer dan 18.000 euro. Daarnaast ontvangt het evenement SNS Marivin een bijdrage van in totaal 20.000 euro, waarvan 15.000 een reservering uit 2003 is.

Nieuw evenementenbeleid
Het nieuwe evenementenbeleid zal naar verwachting in het najaar van 2004 klaar zijn. Naast subsidiebehandeling komen ook onderwerpen als communicatie en promotie, openbare orde en veiligheid, handhaving en productontwikkeling uitgebreid in dit beleid aan de orde. Ook zullen nieuwe criteria voor het predikaat 'Tilburg Trakteert' in dit beleid worden opgenomen.