European Commission

P/04/25

Brussel, 23 februari 2004

6585/04 (Presse 57)

Verklaring van het voorzitterschap namens de Europese Unie over de procedure voor de verificatie en validering van de handtekeningen in Venezuela

De Europese Unie herhaalt gehecht te zijn aan de democratische ontwikkeling in Venezuela en herinnert eraan dat het van belang is volledig uitvoering te geven aan het politieke akkoord dat op 29 mei 2003 door de regering en de coalitie van de oppositie - de "Coordinadora Democrática" - is ondertekend, zulks overeenkomstig resolutie 833 van de Organisatie van Amerikaanse Staten (OAS), waarin wordt opgeroepen tot het vinden van een grondwettelijke, democratische, vreedzame en electorale oplossing voor de crisis in Venezuela.

De Europese Unie onderstreept dat de nationale kiesraad (Consejo Nacional Electoral - CNE) zich onverwijld en naar behoren dient te kwijten van zijn institutionele plichten. In dit verband maakt de Europese Unie zich zorgen over de vertraging die is opgelopen bij de procedure voor de verificatie en validering van de handtekeningen, die beslissend is voor de eventuele organisatie van afzettingsreferenda. De EU heeft met vreugde kennis genomen van de aankondiging dat het CNE deze procedure uiterlijk op 28 februari wil afronden en verzoekt de CNE de aanneming van het definitieve besluit over de organisatie van de referenda te bespoedigen.

Gezien de rol van de OAS in Venezuela en de samenwerking die deze organisatie met de CNE tot stand heeft gebracht in het kader van het verificatieproces, schaart de Europese Unie zich volledig achter de aanbevelingen in de gezamenlijke verklaring van de OAS en het Carter Centre van 13 februari 2004. Zij hecht met name haar goedkeuring aan de criteria voor internationale waarneming, te weten het beginsel van transparantie in de controlemechanismen voor het opsporen van eventuele fraude, evenals het onvervreemdbare recht op deelname van de burgers, dat door de verkiezingsautoriteit moet worden gewaarborgd. De EU is van oordeel dat de wens van de ondertekenaars moet worden gerespecteerd. De EU erkent dat er in bepaalde gevallen wellicht fraude is gepleegd; de CNE moet de technische voorschriften niettemin zo toepassen dat de rechten van de burgers die te goeder trouw petities hebben ondertekend, worden geëerbiedigd.

De Europese Unie roept alle partijen op om met de uitvoering van het akkoord van 29 mei 2003 voort te gaan in een sfeer van wederzijds respect, verdraagzaamheid en terughoudendheid, en zich volledig te voegen naar de verklaring tegen geweld en vóór vrede en democratie van 18 februari 2003, met eerbiediging van de rechtsstaat en de democratische beginselen.

De toetredende landen Cyprus, Estland, Hongarije, Letland, Litouwen, Malta, Polen, Slovenië, Slowakije en Tsjechië, de kandidaat-lidstaten Bulgarije, Roemenië en Turkije, de landen van het stabilisatie- en associatieproces en mogelijke kandidaat-lidstaten Albanië, Bosnië en Herzegovina, Kroatië, Servië en Montenegro en de Voormalige Joegoslavische Republiek Macedonië, alsmede de EVA-landen IJsland, Liechtenstein en Noorwegen, die lid zijn van de Europese Economische Ruimte, sluiten zich bij deze verklaring aan.


__________________