College voor zorgverzekeringen

Persbericht

Pb. 02/2004
Diemen, 23 februari 2004

De onderstaande tekst is gebaseerd op een ontwerprapport. Na formele goedkeuring in de collegevergadering van 26 februari 2004, zal het in definitieve vorm worden aangeboden aan de minister van Volksgezondheid, Welzijn en Sport. In het nu voorliggende rapport kunnen derhalve nog wijzigingen worden aangebracht. Eerste preventieprogramma dat gebruik maakt van DNA-test

CVZ start opsporing mensen met erfelijk hoog cholesterol

Het College voor zorgverzekeringen (CVZ) start het eerste landelijke preventieprogramma dat gebruik maakt van een DNA-test. Met deze test wil het CVZ mensen opsporen met erfelijke familiaire hypercholesterolemie, een aandoening waardoor een verhoogde kans bestaat op vroegtijdig overlijden aan een hart- of vaatziekte. Bij de naar schatting 40 duizend mensen met deze aandoening kan de stof cholesterol in het bloed sterk verhoogd zijn zonder dat zij zich daarvan bewust zijn, omdat ze geen klachten hebben. Vroegtijdige opsporing en behandeling van deze genetische afwijking is daarom van levensbelang. In 2010 moet iedereen met deze afwijking opgespoord zijn. De totale kosten voor het preventieprogramma tot en met 2010 bedragen 23 miljoen euro. Dit staat in het 'Plan van aanpak Opsporing mensen met Erfelijke Hypercholesterolemie' dat het CVZ op 26 februari 2004 aanbiedt aan de minister van VWS. De Stichting Opsporing Erfelijke familiaire hypercholesterolemie (StOEH) ontvangt subsidie van het CVZ om het preventieprogramma uit te voeren. De stichting spoort met behulp van DNA-onderzoek mensen op met een erfelijk verhoogd cholesterol. Verpleegkundigen van de StOEH gaan bij de familieleden van deze groep patiënten thuis op bezoek, omdat zij het afwijkende gen ook kunnen hebben. Zij nemen daar bloed bij hen af om te kunnen vaststellen of het afwijkende gen aanwezig is. Als dezelfde afwijking in het gen gevonden wordt, heeft iemand met zekerheid de erfelijke vorm van verhoogd cholesterol. Wanneer erfelijke familiaire hypercholesterolemie bij iemand wordt vastgesteld, krijgt deze persoon het advies om contact op te nemen met de huisarts. Die zal hem dan doorverwijzen naar de specialist om een behandeling te starten.
Erfelijke familiaire hypercholesterolemie is een ernstige erfelijke aandoening die leidt tot een sterk verhoogd cholesterolgehalte. Een patiënt erft deze aandoening van één van zijn ouders, meestal zonder het zelf te weten. Een verhoogd cholesterol is tegenwoordig goed te behandelen, waardoor het risico op vroegtijdig overlijden aan een hart- of vaatziekte weer sterk afneemt. De behandeling van een verhoogd cholesterol bestaat uit een brede aanpak, waarin in ieder geval aandacht wordt besteed aan drie elementen: een gezonde levensstijl, een vetarme voeding en cholesterolverlagende medicijnen.
---