Gemeente Baarn

Ontwikkelingen huisvesting Voortgezet Onderwijs

23-02-2004

Het college van B&W van Baarn heeft onderzocht welke mogelijkheden er zijn voor huisvesting van Het Baarnsch Lyceum en de Waldheim-mavo. De uitkomsten van dit onderzoek heeft het college vorige week besproken met de beide besturen. Zodra de officiële reactie van beide scholen bij het college bekend is zal het college een definitief besluit nemen.

Aanleiding
In 2002 heeft de gemeenteraad van Baarn geconstateerd dat uitbreiding van de Waldheim-mavo op de huidige locatie niet mogelijk is en dat nieuwbouw wenselijk zou zijn. Ook was bekend dat het Baarns Lyceum aan renovatie toe is. Beide scholen hebben daarop de handen ineengeslagen en zijn de mogelijkheden voor gezamenlijke huisvesting gaan verkennen. Eind 2002 heeft de gemeenteraad opdracht gegeven de haalbaarheid van nieuwbouw voor beide scholen te onderzoeken. Dit onderzoek is eind 2003 afgerond en onlangs besproken met de besturen van beide scholen.

Uitgangspunten
Het is de wens van het college van B&W om beide scholen te behouden voor Baarn, ondanks de beperkte financiële mogelijkheden van de gemeente. Het maximale beschikbare budget voor toekomstige huisvestingsplannen bestaat uit de wettelijke normvergoeding, aangevuld met de grondopbrengsten van de Waldheim-mavo. Wanneer er meer financiële middelen van de gemeente verlangd worden, zal er een duidelijke meerwaarde voor de gemeente tegenover moeten staan. Het college van B&W gaat ervan uit de scholen op basis van hun profilering en goede naam voldoende aantrekkingskracht hebben om de leerlingenaantallen vast te houden, ook bij een eventuele verplaatsing naar een andere locatie.

Mogelijke locaties
Op basis van het onderzoek is duidelijk geworden dat er twee mogelijke locaties zijn voor huisvesting van beide scholen: 1) het huidige terrein van het Baarns Lyceum, en 2) een locatie op de Noordschil. Beide scholen hebben een plan ingediend voor nieuwbouw op de huidige locatie van het Baarns Lyceum. Het plan overstijgt echter in ruime mate het beschikbare budget. Nieuwbouw op de locatie van de Noordschil kost ook meer geld dan beschikbaar is, maar zou gerealiseerd kunnen worden met extra financiële middelen afkomstig van de grondopbrengst van het Baarns Lyceum. De meerwaarde van deze locatie zit m in het effectiever gebruik van de sportvelden en de sporthal van de Trits. De sportvelden zijn overdag vrijwel onbenut. Dit sluit aan bij de uitgangspunten in zowel de toekomstvisie van de gemeente Panorama 2015 (intensiever ruimtegebruik) als in het bezuinigingstraject Keuzes maken (intensivering gebruik sportvelden). Randvoorwaarde bij deze locatie is dat de extra verkeersstroom van schoolgaande kinderen, goed opgevangen moet worden binnen de ontwikkeling van de gehele Noordschil.

Besluitvorming
De uitgangspunten van het college zijn duidelijke randvoorwaarden waarbinnen de schoolbesturen een eigen invulling kunnen geven aan de huisvesting. De scholen hebben nu een unieke kans om in te spelen op toekomstige ontwikkelingen en zich duidelijk te profileren als hedendaagse school. Het college is van mening dat een goed besluit alleen mogelijk is als er voldoende draagvlak is voor de plannen. Vanuit die gedachte heeft het college vorige week overleg gevoerd met de besturen van beide scholen. De scholen hebben kennisgenomen van het onderzoek. Het is nu aan de scholen om hun mening te vormen over de mogelijkheden en onmogelijkheden van beide locaties. Zodra de reactie van de scholen bekend is zal het college een definitief besluit nemen en voordragen aan de gemeenteraad.