Ministerie van Buitenlandse Zaken

Aan de Voorzitter van de TweedeKamerderStaten-Generaal

Binnenhof4

Den Haag


- Directie Integratie Europa

Bezuidenhoutseweg 67

Postbus 20061

2500 EB Den Haag


Datum


- 16februari 2004

Behandeld

GJ Bijl de Vroe


Kenmerk


- DIE-69/03

Telefoon


- 070 - 348 5005


Blad


- /

Fax


- 070 - 348 6381


Bijlage(n)


- - gj.bijl-de-vroe@minbuza.nl


Betreft


- Geannoteerde agenda van de Raad Algemene Zaken en Externe Betrekkingen van 23-24 februari 2004-

Graag - bieden wij u hierbij- de geannoteerde agenda aan van de Raad Algemene Zaken en Externe Betrekkingen- - - van 23-24 februari 2004.


- De Minister De Staatssecretaris
van Buitenlandse Zaken, voor Europese Zaken,

Dr. B. Bot Mr. Drs. A. Nicolaï

Geannoteerde agenda van de Raad Algemene Zaken en Externe Betrekkingen

van 23-24 februari 2004

Algemene Zaken

Stand van zaken overige Raden

Bij het verzenden van deze geannoteerde agenda was nog geen document beschikbaar.

Voorbereiding Voorjaarsraad 2004

Het Iers Voorzitterschap zal een eerste bespreking wijden aan de geannoteerde agenda voor de Europese Raad van 25-26 maart 2004. Zoals gewoonlijk zal deze Voorjaarsraad grotendeels gewijd zijn aan de Lissabon-strategie.

Het Iers Voorzitterschap wenst de dynamiek terug te brengen in de Lissabon-strategie door een inhoudelijke discussie tussen de leden van de Europese Raad over een beperkt aantal onderwerpen. Nederland steunt deze aanpak. Een impuls aan de uitvoering van de Lissabon-strategie door de Europese Raad is van belang. Het zijn immers vooral de lidstaten zelf die de structurele hervormingen van hun economieën moeten doorzetten.

Het inhoudelijk Nederlands standpunt voor de Voorjaarsraad zal medio februari gereed zijn en aan de Kamer worden aangeboden.

Agenda 2007 / Financiële Perspectieven 2007-2013

Commissievoorzitter Prodi zal een presentatie geven over de mededeling van de Commissie inzake de nieuwe Financiële Perspectieven 2007-2013. Centrale thema's zijn duurzame economische groei, een ruimte van vrede, vrijheid en recht en de EU als speler op het wereldtoneel.

Er zal gelegenheid zijn voor een eerste reactie van de lidstaten. Nederland zal wijzen op het feit dat de door de Commissie gekozen thema's goed aansluiten bij de politieke discussie op het Europees niveau maar ook in eigen land. Voorts zal Nederland er op wijzen dat er in de verdeling van de middelen de nadruk ligt op andere terreinen. Het lijkt er sterk op dat de Commissie geen keuzes heeft willen maken en nieuw beleid op oud beleid heeft gestapeld. Hierdoor zijn de totale uitgaven hoger uitgevallen dan Nederland wenselijk acht. Voor Nederland zelf betekent dit voorstel een toename van de bruto afdrachten oplopend tot 1,5 miljard in 2013 en een verdere verslechtering van onze netto-positie. Nederland zal aangeven dat het in juni een definitief voorstel van de Commissie verwacht dat uitgaat van uitgavenbeheersing, ruimte creëert door beleidshervorming van de bestaande beleidsprogramma's en een serieus voorstel bevat voor de verbetering van de excessieve netto-posities van lidstaten. Dit laatste kan door middel van een concreet uitgewerkt voorstel voor een generiek compensatie mechanisme.

Externe Betrekkingen

EU ­ Rusland

De Raad zal spreken over de EU-Rusland relaties op basis van een inventarisatie van de uitstaande dossiers met dit land, zoals verzocht door de Europese Raad van december jl. Nederland zal aandringen op een coherente en strategische benadering van de betrekkingen met Rusland. De discussie zal zich voorts naar verwachting vooral richten op de aanpassing van de Partnerschaps- en Samenwerkingsovereenkomst met Rusland in verband met de toetreding van de nieuwe lidstaten.

Iran

De Raad zal zich buigen over de relatie van de EU met Iran, die sinds voorjaar 2003 in een impasse verkeert vanwege het Iraanse nucleaire programma. Iran heeft uit teleurstelling over het uitblijven van concrete toezeggingen van de EU tot hervatting van de onderhandelingen over een Handels- en Samenwerkingsovereenkomst de voor medio december 2003 voorziene zitting van de zgn. alomvattende dialoog afgezegd. Belangrijk ijkpunt voor de verdere ontwikkeling van de relatie van de Unie met Iran is de voor februari/maart a.s. voorziene rapportage van IAEA DG ElBaradei en de bespreking daarvan in de IAEA Bestuursraad van 8-10 maart. Hieruit zal moeten blijken of Iran volledig meewerkt bij de opheldering van alle uitstaande vragen over zijn nucleaire programma en geen verrijkings- en opwerkingsactiviteiten noch daarmee verband houdende activiteiten verricht. Nederland is van mening dat Iran strikt moet worden gehouden aan de door haar gedane toezeggingen op het gebied van non-proliferatie.

Voorts zal de Raad spreken over de mensenrechtensituatie in Iran, waarbij ook nadrukkelijk zal worden gekeken naar de politieke vrijheden en het verloop van de parlementsverkiezingen van 20 februari a.s. De conservatieve Raad van Hoeders heeft circa 2400 (hervormingsgezinde) van de ruim 8000 kandidaten voor de verkiezingen uitgesloten van deelname, onder wie ruim 80 van de 290 zittende parlementariërs. De Geestelijk Leider Khamenei heeft niet willen instemmen met uitstel van de verkiezingen, noch met het ontslag dat 120 parlementariërs uit protest tegen de uitsluiting van hervormingsgezinde kandidaten hadden genomen. HV Solana heeft reeds tijdens zijn recente bezoek aan Iran, mede op Nederlands verzoek, gewezen op de potentieel schadelijke gevolgen van de uitsluiting van kandidaten voor de relatie met de EU.

MOVP

Bij de bespreking over de situatie in het Midden-Oosten zal HV Solana verslag doen van zijn reis naar het Midden-Oosten. Daarbij zullen onder andere de perspectieven voor een ontmoeting tussen premier Sharon en premier Qurei aan de orde komen, de besprekingen tussen de Palestijnse Autoriteit en Palestijnse groeperingen over een staakt-het-vuren, alsook de Israëlische plannen voor mogelijke eenzijdige maatregelen. De Raad zal zich buigen over de mogelijkheden om te bevorderen dat de partijen kleine, concrete stappen nemen om het vertrouwen te herstellen en de weg naar implementatie van de Roadmap vrij te maken. Tijdens zijn rondreis langs een aantal Europese steden heeft de Palestijnse premier dit idee verwelkomd. Ook Nederland steunt deze aanpak. Voorts zal de Raad bespreken op welke wijze steun kan worden geboden aan een mogelijk initiatief van de Arabische Liga het vredesplan van maart 2002 te reactiveren.

Westelijke Balkan

De Raad zal zich voor wat betreft de Westelijke Balkan concentreren op de situatie in Kosovo, op basis van een rapport van HV Solana waarin voorstellen worden gedaan voor een grotere EU-rol ten aanzien van dit gebied. Nederland zal steun uitspreken voor de voorstellen van Solana, die onder andere gericht zijn op versterking van de effectiviteit, coherentie en zichtbaarheid van het optreden van de EU in Kosovo, en op meer gerichte steun van de EU voor uitvoering van de zogenaamde "Standards for Kosovo". Dit laatste is ook van groot belang met het oog op een toekomstige regeling van de statuskwestie. Nederland zal zich op het standpunt stellen dat het Europese perspectief van Kosovo een belangrijke drijfveer vormt voor de Kosovaren om de "Standards for Kosovo" uit te voeren.

Verslag van bezoeken van Trojka aan India, Afghanistan en Pakistan

Van 16 tot en met 19 februari a.s. vindt de EU Ministeriële Trojka naar achtereenvolgens India, Afghanistan en Pakistan plaats. De Minister van Buitenlandse Zaken zal aan deze Trojka deelnemen

Met India heeft de EU een geïnstitutionaliseerde dialoog met een jaarlijkse topontmoeting. De volgende EU-India Top zal waarschijnlijk onder Nederlands Voorzitterschap plaatsvinden in december 2004 in Den Haag.

Het streven is om de ad hoc relatie met Pakistan op een hoger niveau te tillen en te intensiveren. Daarnaast is blijvende internationale aandacht voor Afghanistan gewenst.

Tijdens dit bezoek zullen onder andere de onderlinge relaties tussen de drie landen besproken worden. Tevens komen onderwerpen als terrorisme, non-proliferatie en mensenrechten aan de orde.

European Neighbourhood Initiative

De Raad zal spreken over de stand van zaken ten aanzien van 'Wider Europe', ofwel het grotere Europese nabuurschap. De eerste consultaties met de nieuwe buurlanden over hun respectieve actieplannen zijn gestart. Naar verwachting zal de Commissie in mei aan de Raad de afgeronde actieplannen presenteren.

===