Ingezonden persbericht


P E R S B E R I C H T

Dwingeloo, 22 februari 2004

MINISTER VAN DER HOEVEN (OCW) BIJ ASTRON IN DWINGELOO

De Ministerraad besloot eind 2003 om 52 miljoen Euro subsidie toe te kennen aan het LOFAR project. Daardoor is LOFAR in Nederland veiliggesteld. Inmiddels is in het centrale deel van LOFAR een teststation in gebruik genomen, in de Drentse gemeente Borger-Odoorn, tussen Exloo en Buinen.

Het Ministerie van OCW beheert de financiering van LOFAR en verwacht dat LOFAR zal helpen de kenniseconomie in Nederland te versterken. Nederland zal met name een belangrijke rol kunnen spelen in het onderzoek op en de toepassingen van van sensornetwerken. Niet alleen de sterrenkunde, maar ook de geofysica en onderzoek in de precisielandbouw kunnen van het LOFAR sensornetwerk direct profiteren.

ASTRON is zeer verheugd om de Minister aanstaande maandag 23 februari te ontvangen voor de ondertekening van het subsidiecontract. Ook zal de Minister een toespraak houden.

Daarnaast heeft ASTRON overeenstemming bereikt met IBM Research over de ontwikkeling van een "streaming super computer" gebaseerd op de Blue Gene/L architectuur. De samenwerking tussen IBM en ASTRON wordt eveneens bekrachtigd door de ondertekening van een contract diezelfde ochtend.

============================================

Pers is welkom
Maandag 23 februari om 9.00 uur bij ASTRON, Oude Hoogeveensedijk 4, Dwingeloo.
Aansluitend (11.00 - 12.30) vindt de workshop 'High Performance Computing' plaats, pers is ook daar van harte welkom.

Voor meer informatie kunt u contact opnemen met:
ASTRON: Mark Bentum, 0521 595213 of bentum@astron.nl of Frederiek Westra van Holthe, 0521 595220 of holthe@astron.nl

Zie ook: www.lofar.nl, www.astron.nl