Verzetshelden of 'Zelfmoordenaars'

DEN HAAG, 20040223 -- De apartheidsmuur die nu gebouwd wordt versterkt de indruk dat de kinderen van de slachtoffers van het Nazi regime Duitsland nu tot daders en medeveroorzakers zijn geworden van onvoorstelbaar leed, kommer en kwel bij de Palestijnen



Verzetshelden of 'Zelfmoordenaars'?


Oh gelovigen, gebruik elkaars eigendommen niet op valse wijze maar handel en kom tot wederzijdse overeenstemming. Pleeg geen zelfmoord. Voorwaar God is voor jullie Meest Barmhartige. (Koran 4:29)


Degene die onderdrukt, onrechtmatig eigendommen of land zich toeeigent pleegt op den lange duur zelfmoord (door het verzet en tegengeweld wat dit oproept). Het slachtoffer van de onderdrukker en de bezetter worden echter beiden geboden geen zelfmoord te plegen maar te vertrouwen op Gods Barmhartigheid en te handelen met elkaar op basis van barmhartigheid en wederzijdse instemming.


In het licht van bovenstaande Koran vers zou men zich kunnen afvragen of de'zelfmoord'-acties van sommigen in overeenstemming zijn met de Islam.


Zeker wanneer men de woorden van de profeet Mohammed (vrede zij met hem) in gedachten houdt waarin hij het verbiedt de vrouwen, kinderen, arbeiders, ouden van dagen en priesters van de vijand te doden. Tevens verbood de profeet Mohammed (vzmh) het verminken of verbranden van vijanden. (Muwatta, overleveraars o.a. Abu Bakr r.a. nr. )


Men zou zich ook kunnen afvragen of een aanslag waarin zonder onderscheid ook vrouwen en kinderen door een explosie van vuur verbrand, verminkt en gedood worden dan nog in overeenstemming zijn met de rechtvaardigheid van de Islam.


-----------------------------------------------------------


De privileges van sommige Israëliërs en de wijze waarop sommige zich gedragen tegen over de Palestijnen worden door onafhankelijke waarnemers steeds meer gezien zoals de verhoudingen die bestonden tussen de Zwarten en Blanken in Zuid Afrika.


De apartheidsmuur die nu gebouwd wordt versterkt de indruk dat de kinderen van de slachtoffers van het Nazi regime Duitsland nu tot daders en medeveroorzakers zijn geworden van onvoorstelbaar leed, kommer en kwel bij de Palestijnen.


Het verzet van de Palestijnen tegen de bezetting van de Israëliërs is dan misschien ook wel legitiem te noemen, immers welk volk zal zich niet keren tegen bezetters?


Het gebruik van verboden clusterbommen (goedgekeurd door ons eigen kabinet) in de oorlog in Irak, Afghanistan, het gebruik van atoombommen in Hirosjima en Nagasaki, het gebruik van napalm en tal van andere verboden wapensoorten door onze westerse en Russische bondgenoten zijn een feit.


Het zou daarom hypocriet genoemd kunnen worden dat wanneer het Palestijnse volk wat al geen geld heeft voor geavanceerde wapensystemen en geen eigen leger heeft en desondanks toch verzet pleegt, dit verzet éénzijdig te willen veroordelen als terreuraanslagen of terrorisme.


-----------------------------------------------------------


O, gij die gelooft, weest oprecht voor God en getuigt met rechtvaardigheid. En laat de vijandschap van een volk u niet aansporen, om onrechtvaardig te handelen. Weest rechtvaardig, dat is dichter bij de vroomheid.


Het goede en kwade zijn niet gelijk. Daarom weerstaat (het kwade) door hetgeen best is. Dan ziet, degene met wie gij vijandschap hebt, hij zal als uw boezemvriend worden.