Ingezonden persbericht


Advies van Commissie Andriessen aan gemeente Den Haag: "Breedband via glasvezel binnen 6 jaar mogelijk in heel Den Haag"

Het moet mogelijk zijn vóór 2010 alle 240.000 woningen en 40.000 bedrijven in Den Haag aan te sluiten op een stedelijk glasvezelnet. Dat stelt het rapport met de titel Glas Helder! van de Adviescommissie Breedband Andriessen. Het kan als de huidige telecomaan bieders en gemeente een onderneming vormen, die een glasvezelnetwerk realiseert en gaat exploiteren. De voorzitter, oud-minister dr. J.E. Andriessen, overhandigt op 20 februari het rapport aan wethouder Wilbert Stolte van ICT-beleid.

Het rapport, gemaakt in opdracht van het College van b & w, maakt duidelijk dat een toekomstvaste infrastructuur voor breedband via glasvezel van groot belang is voor Den Haag. Wethouder Stolte is van mening dat het aanleggen van glasvezel tot in het huizen een echte stimulans is voor het welzijn van de inwoners en de stedelijke en regionale economie. Het kan zorgen voor een vergroting van het (internationale) investerings- en vestigingsklimaat. Daarnaast is het een verbetering voor Den Haag als kennisstad bij uitstek, bestuurscentrum en thuisbasis van veel ministeries, brancheorganisaties en internationale (rechts)instellingen.

De Commissie Andriessen beschrijft het 'Haagse model', dat uitgaat van de vorming van een Glasvezel Exploitatie Maatschappij (publiekprivate samenwerking) door onder andere de huidige telecommunicatieaanbieders en de gemeente. De GEM realiseert en exploiteert het glasvezelnetwerk en heeft een beperkte (kostendekkende) winstdoelstelling. De bestaande infrastructuren gaan op in de nieuwe basisinfrastructuur. Wel moet het netwerk open zijn voor elke dienstenaanbieder. Het Haagse model biedt de mogelijkheid om maximaal te profiteren van schaalgrootte en schaalvoordelen, zodat de haalbaarheid van de aanleg 'naar de voordeur' aanmerkelijk groter wordt.

Verder gaat het rapport in op het organiseren van de vraag voor de sectoren onderwijs, zorg, verkeer, cultuur en veiligheid. De gemeente brengt partijen als scholen, stadsdeelkantoren, theaters, zorginstellingen en dergelijke bij elkaar om de vraagzijde te stimuleren. Dat maakt de aanleg en exploitatie economisch beter haalbaar en aantrekkelijker. In het rapport wordt gesteld dat een actieve bemoeienis van de gemeentelijke overheid nodig is in de opstartfase: de gemeente kan partijen bijeenbrengen, aanleg vergemakkelijken door 'slim te laten graven' en bij te dragen aan vergunningverlening en financiering.

De Commissie Andriessen heeft diverse infrastructuuropties vergeleken aan de hand van verschillende criteria en concludeert dat op wat langere termijn een bandbreedte van 100 megabit per seconde nodig is. Dit houdt in dat alléén glasvezel in staat is om alle huidige en toekomstige diensten via de vaste infrastructuur te ondersteunen.
Enkele aanbevelingen van de Commissie Andriessen aan de gemeente om de realisering van een geavanceerde glasvezelinfrastructuur te bevorderen zijn: · Neem een strategisch minderheidsbelang in de als publiekprivaat samenwerkingverband (PPS) in te richten infrastructuurprovider, de Glasvezel Exploitatie Maatschappij, waarbij (beperkte) financieringsrisico's voor de gemeente wordt afgedekt via een ontwikkelings- of garantiefonds van de Rijksoverheid.
· Stimuleer als regisseur de ontwikkeling van nieuwe diensten en de vraag daarnaar. Zorg ook voor versnelde invoering van breedband binnen de instellingen op het gebied van onderwijs, zorg, cultuur, veiligheid en verkeer in het publieke domein.
· Stimuleer de samenwerking in de Haagse regio en, zo mogelijk de grote steden en de Provincie , met als doel om schaalgrootte en uniformiteit na te streven. Dit werkt sterk kostenverlagend.

---


---


---

////////////////

Voor meer informatie kunt u terecht bij:
Gemeente Den Haag, Directie Voorlichting, Ricardo Janssen, tel. (070) 3532610