Ministerie van Defensie


---


---

Jury zet bokser Kocabas op verlies

21-2-2004 13:48:00

Tegen alle verwachtingen in is Husnu Kocabas, wachtmeester bij de Koninklijke Marechaussee, in de eerste ronde om het Europees kampioenschap lichtgewicht door de jury op verlies gezet: 22-32. Coach Hennie Mandemaker sprak van "pure corruptie, hier valt niet tegen te boksen, het houdt nooit op". De Boschenaar doelt hierbij op het jurypanel waar Rusland, Azerbeidzjan en andere oosteuropese landen de dienst uitmaken. In de partij over vier ronden werd Nederlands kampioen Kocabas op verlies gezet tegen de kampioen uit Azerbeidzjan, Farhad Acalov. Voor de sportinstructeur bij het Opleidingscentrum van de Koninklijke Marechaussee is daarmee ook de kans verkeken om via een plek bij de beste vier een startbewijs voor de Olympische Spelen af te dwingen. Eind maart in de Bulgaarse stad Plovdiv is een volgende kans. Daar is wel een finaleplaats vereist om in Athene te mogen starten.

Mandemaker was ziedend na de partij. Na de eerste ronde kwam Kocabas twee punten voor. "In de tweede ronde deed Husnu het nog beter, maar dan blijkt ineens dat hij op vier punten achterstand staat in plaats van op voorsprong. Hier word ik niet goed van. Die jongen was helemaal niet zo goed. En dan moet je gaan forceren in de derde ronde." Na de derde ronde keek de Boschenaar tegen vijf punten verlies aan en in de vierde en laatste ronde was het hek van de dam: 10 punten verschil.

In de Kroatische stad Pula is geen Nederlands jurylid aanwezig. "Die worden niet uitgenodigd. De macht ligt volledig bij de oosteuropeanen", licht de hevig teleurgestelde Mandemaker toe:"Hier wordt ik moedeloos van".

De 24-jarige Husnu Kocabas had zich intensief voorbereid op deze Europese kampioenschappen in Kroatie. Wekenlang trainde hij in Thailand onder leiding van de Cubaanse topcoach Ismael Salas. Vele oefenpartijen in Thailand en Duitsland werden succesvol afgewerkt. Het doel was om minimaal bij de laatste vier te eindigen bij dit EK. Dat zou directe plaatsing voor het Olympisch bokstoernooi van Athene opleveren. Vanavond bleek dat een droom te zijn. Kocabas heeft nu nog twee kansen. De eerste in Plovdis eind maart en in april de tweede en laatste in Bakoe, nota bene de hoofdstad van Azerbeidzjan. In deze beide toernooien is een finaleplaats vereist om nog voor Athene in aanmerking te komen.