Ingezonden persbericht


Illegale handel in Nederlandse e-mailadressen

Diemen, 23 februari 2004 - De oorzaak van spam, ongevraagde e-mail die soms kwetsend is of virussen bevat, ligt dichter bij huis dan vaak wordt gedacht. Computerblad PC-Active ontdekte in Nederland een levendige handel in e-mailadressen, die met miljoenen tegelijk op spam-cd's geplaatst worden, die voor forse bedragen van de hand gaan. De verspreiding van deze cd's is de belangrijkste reden voor de snelle toename van ongewenste post in de laatste maanden. Bovendien is nu ook duidelijk waarom sommige gebruikers heel veel, en andere helemaal geen last hebben van spam.

De redactie van PC-Active heeft op een aantal cd-roms met e-mailadressen de hand weten te leggen. Op de speciaal ingerichte website www.pc-active.nl/spam kunnen computergebruikers zelf controleren of hun gegevens op deze cd's voorkomen.

Een artikel over de illegale handel in e-mailadressen verschijnt in het maartnummer van PC-Active dat vanaf vandaag in de winkels ligt. Daaruit blijkt onder andere dat heel politiek Nederland op de spam-cd's vertegenwoordigd is, evenals adressen van werknemers van vrijwel alle ICT- en mediabedrijven.

"Door de verspreiding van spam-cd's liggen de privé-gegevens van half Nederland op straat" zegt Frank Meurs, hoofdredacteur van PC-Active. "Nu al bestaat zo'n 60 procent van de electronische post uit ongewenste reclame, er is gewoon een praktische noodzaak maatregelen te nemen"

PC-Active is een tijdschrift voor de actieve computergebruiker. Het blad verscheen voor het eerst in 1989 en is een van de oudste computerbladen is in Nederland en België. PC-Active verschijnt 11 keer per jaar, iedere maand met gratis cd-rom.


---