Ingezonden persbericht


(23 februari 2004 - Bericht van Stop de Muur Coalitie)

P E R S B E R I C H T

Waardige demonstraties van Palestijnen, Israeli's en Europeanen tegen de Apartheidsmuur in Palestina

Den Haag, 23 februari 2004 - De organisaties verenigd in de Stop de Muur Coalitie zijn uitermate tevreden over de waardige demonstraties die zij vandaag mede-organiseerden bij het Internationaal Gerechtshof in Den Haag. Met meer dan duizend deelnemers was het een van de grootste pro- Palestijnse manifestaties die recentelijk georganiseerd werden in Nederland.

Een international delegatie van 25 mensen hield vanaf de vroege ochtend een stille wake tegen de Apartheidsmuur, temidden van de grote demonstratie voor de Muur die vanmorgen toestemming kreeg van burgemeester Deetman om aanwezig te zijn bij de opening van de hoorzitting in het Internationaal Gerechtshof.

's Middags liepen 1200 vertegenwoordigers uit heel Europa, de Verenigde Staten, Palestina en Israel in demonstratieve optocht van het Plein naar het Vredespaleis, waar zij zich voegden bij de wake en een vreedzame en waardige manifestatie hielden. De demonstranten eisten het neerhalen van de Apartheidsmuur, het einde van de Israelische bezetting van Palestina en gerechtigheid voor de Palestijnen.

Naast Nederlanders en leden van de Marokkaanse gemeenmschap bestonden de demonstranten uit Palestijnse juridische deskundigen en vertegenwoordigers van de Palestijnse bevolking, vertegenwoordigers van dertien Israelische vredesorganisaties, een lid van de Israelische Knesset en anti- zionistische rabbijnen. Grote delegaties uit Belgie, Frankrijk, Zwitserland, Denemarken, Zweden, Noorwegen, Groot-Britannie, Ierland, Italie en Duitsland kwamen speciaal voor de demonstraties naar Nederland.

Een van de sprekers, Jamal Juma' (coordinator van de Palestijnse Anti- Apartheidsmuur Campagne), verklaarde: 'Wij van de Palestijnse Anti- Apartheidsmuur Campagne roepen de internationale gemeenschap op om de mensrechten en de vrijheid van alle volkeren te beschermen. We mogen niet toestaan dat de supermachten onze toekomst bepalen en ons terugbrengen naar koloniale tijden of vroeger eeuwen. We moeten nu in actie komen om te voorkomen dat er een situatie ontstaan waarin mensenlevens geheel bepaald worden door conflicten'.

De positie van de Palestijnse Anti-Apartheidsmuur Campagne vond sterke steun binnen het gerechtshof. De illegaliteit van de Muur op basis van de Vierde Geneefse Conventie en het Verdrag van de Rechten van de Mens werd herhaaldelijk onderstreept door de juridische experts van verschillende partijen die gehoord werden. Zij bevestigden dat de Muur een oorlogsmisdaad is.

Tegelijkertijd protesteerden in alle grotere Palestijnse steden alle politieke partijen, diverse lokale groepen en instellingen tegen de Apartheidsmuur.
In Tulkarem, Salfit, Bethlehem en Jenin werden de demonstraties op gewelddadige wijze beeindigd door het Israelische leger.

-------

Noten voor de pers