Politie Gelderland-Zuid


+ Korpsstaf

Datum  Nijmegen, maandag 23 februari 2004[pic]maandag 23 februari    
      2004                                                           
                                                                     
Van    Marie-José Verkade, GSM-nummer 06.53359379 / afdeling         
      Communicatie                                                   

Regionaal Persbericht


District Stad Nijmegen

Politie evalueert project "Out of the Bleu"

Succesvol project wordt dit jaar voortgezet

Met ingang van 24 april 2003 organiseerde de politie haar surveillance zodanig dat elke donderdag- vrijdag- en zaterdagavond een tweetal samenwerkende politieagenten in burger surveilleerden in het centrum van Nijmegen. Zij werkten samen met het mountainbiketeam en met collega's die ingezet werden ten behoeve van het Mobiele Steunpunt. Doel van het project: terugwinnen van het publieke domein, positieve invloed op het veiligheidsgevoel van bewoners en bezoekers: terugdringen van overlast door hangjeugd: terugdringen van overlast door alcohol- en/of drugsverslaafden.

Het project werd onderbroken van 12 juli en op 6 september weer gestart om afgesloten te worden per eind november 2003. Vanwege de positieve resultaten zal het project ook dit jaar weer worden uitgevoerd, maar dan onder de naam "Opsporing en Handhaving". Want dat is de kerntaak van de collega's die ten behoeve van dit project worden ingezet.

Met name in het Kronenburgerpark werd door omwonenden geklaagd over overlast veroorzaakt door drugsverslaafden. Door gericht optreden werd deze overlast teruggedrongen en voelden omwonenden zich weer veilig in hun eigen park. Vervolgens bleek dat de drugsverslaafden 'verhuisden' naar het Valkhof en het stationsplein. Opnieuw werd de overlast daar aangepakt waarbij het probleem zich vervolgens verplaatste naar Nijmegen-Oost.

In mei/juni 2003 nam drugsoverlast toe in de wijk Bottendaal. In samenwerking met de gemeente werd toen een bepaald gebied aangewezen waar veroorzakers van overlast een verblijfsontzegging konden krijgen. Aan zeven personen werd een dergelijke ontzegging verstrekt en er werden meerdere bekeuringen uitgeschreven. Daarmee kon ook daar het probleem van de overlast worden teruggebracht. In april t/m juli 2003 werd in het Waterkwartier drugsoverlast geconstateerd. Acht drugsdealers werden aangehouden en meerdere gebruikers bekeurd. Nog steeds zijn er daar klachten vanwege overlast, maar nu beperkt tot de straten direct achter de Hezelpoort.

Het resultaat van deze politie-inzet was dat in de maanden april en mei ten opzichte van 2002 een duidelijke daling (28 -> 21 en 54 -> 42) en in juli een lichte daling (54 -> 46) van overlastmeldingen geconstateerd kon worden. Meldingen van specifiek drugsoverlast namen toe, maar dat was een gevolg van een verzoek aan bewoners van de Kartuizerhof en omgeving om daarin actief te zijn en alles aan de politie te melden. Om het project "Opsporing en Handhaving" in 2004 te verbeteren zal contact worden gezocht met jongerenwerkers en het initiëren van een verbeteringen in de samenwerking met stadstoezichthouders.

(Dit bericht is afkomstig van Piet Versteegt, GSM 06-53715565)
Aanhouding na woninginbraak

Gisteravond is op de Lieven de Keystraat een 29-jarige Nijmegenaar aangehouden die ervan wordt verdacht kort daarvoor ingebroken te hebben in een woning aan de Cornelis Florisstraat. Na een melding gingen agenten ter plaatse en zagen de man wegrennen. De agenten zetten de achtervolging in en konden de man aanhouden. Ook troffen zij goederen waaronder sieraden aan die vermoedelijk van de diefstal afkomstig waren. De man is overgebracht naar het politiebureau voor verhoor. Hij ontkent de inbraak gepleegd te hebben. De goederen zijn inmiddels overgedragen aan de eigenaar, een 55-jarige Nijmegenaar. Deze deed aangifte van diefstal. De politie heeft een onderzoek ingesteld.


Man aangehouden voor mishandeling

Vannacht is een 17-jarige Nijmegenaar aangehouden die ervan wordt verdacht een 18-jarige man eveneens uit Nijmegen mishandeld te hebben in de Molenstraat. De 18-jarige man raakte daarbij gewond aan het gezicht en is overgebracht naar het ziekenhuis. Hij deed aangifte van mishandeling.


Woninginbraak

Gisteren is ingebroken in een woning in de Loevesteinstraat. Via het inslaan van een raam is toegang verschaft tot de woning. Uit de woning werden een computer, filmcamera en dvd-speler weggenomen. De 58-jarige bewoner deed aangifte.


Diefstal auto


Vanaf de Daalseweg is afgelopen weekend een rode Opel Kadett gestolen met kenteken XY-81-GB.
Vanaf de Tooropstraat is afgelopen weekend een blauwe Renault Megane Scenic gestolen met kenteken 63-JS-XD.

District Tweestromenland
Groesbeek - Vier mannen aangehouden

Vannacht zijn twee mannen aangehouden, een 26-jarige man uit Milsbeek en een 24-jarige man uit Middelaar, die ervan worden verdacht een 20-jarige Nijmegenaar mishandeld te hebben in een uitgaansgelegenheid aan de Cranenburgsestraat. De mishandelde Nijmegenaar is overgebracht naar het ziekenhuis. Hij deed aangifte.

Om de politieagenten en twee arrestanten vrije en veilige doorgang te bieden, werden de op dat moment aanwezige omstanders - circa 30 - gevorderd zich te verwijderen van de ingang van de uitgaansgelegenheid. Een 22-jarige Nijmegenaar negeerde dit en daagde een aanwezige diensthond uit. Een agent waarschuwde de man nogmaals dat hij zich moest verwijderen, zodat hij niet gebeten zou worden. De man negeerde dit opnieuw en kwam op de agent afgelopen. Hierop beet de diensthond de man in zijn been. Vervolgens beledigde de man de agent. Daarop is de man aangehouden voor het niet voldoen aan bevel of vordering om zich onmiddellijk te verwijderen en belediging. De Nijmegenaar pleegde ondanks meerdere waarschuwingen, vermoedelijk onder invloed van alcohol, verzet bij zijn aanhouding en was agressief naar de agent. Toen de man de agent te lijf wilde gaan, beet de hond hem opnieuw.

Een vierde man, een 19-jarige inwoner uit Grave, is aangehouden op verdenking van vernieling van een dienstvoertuig.

Alle vier de verdachten zijn overgebracht naar het politiebureau. Er wordt proces-verbaal tegen hen opgemaakt.


District De Waarden
Culemborg - Twee personen aangehouden voor openlijke geweldpleging

Vannacht zijn twee 17-jarigen, een man en een vrouw beiden uit Culemborg, aangehouden op verdenking van openlijke geweldpleging. Zij maakten deel uit van een groep van ongeveer 10 jongeren die eieren gooiden tegen woningen in de Tamarastraat. Een van de bewoners was getuige van het eieren gooien en kon twee van de wegrennende jongeren vasthouden en overdragen aan de politie die inmiddels was gewaarschuwd. De twee zijn overgebracht naar het politiebureau waar proces-verbaal is opgemaakt. Meerdere bewoners in de Tamarastraat deden aangifte.

Ochten - Aanrijding met letsel

Gistermiddag rond 14.45 uur heeft een verkeersongeval plaatsgevonden op de Waalbandijk tussen een bromfietser en een personenauto. De bromfietsbestuurder, een 17-jarige man uit Dodewaard, reed over de Waalbandijk komend uit Dodewaard in de richting van de kruising met de Cuneraweg. Daar wilde de man rechts afslaan maar kwam daarbij op de andere weghelft terecht. Hierdoor ontstond een aanrijding met een tegemoetkomende personenauto, bestuurd door een 21-jarige man uit Ochten. De bromfietsbestuurder kwam ten gevolge van de aanrijding ten val en is overgebracht naar een ziekenhuis. De politie heeft nader onderzoek ingesteld.


Culemborg - Aanrijding met letsel

Gistermiddag is een 9-jarige jongen uit Culemborg gewond geraakt nadat hij met zijn fiets ten val was gekomen op de Poelslaan. De jongen fietste over de Poelslaan toen hij werd aangereden door een achteropkomende personenauto die bezig was met een inhaalmanouvre. Tegen de 19-jarige automobilist uit Beusichem is proces-verbaal opgemaakt. De jongen is met onbekend letsel overgebracht naar een ziekenhuis in Nieuwegein.


Geldermalsen - Alcoholcontrole

Politieteam Geldermalsen heeft in de nacht van zaterdag op zondag alcoholcontroles gehouden in onder andere Geldermalsen en Neerijnen. In totaal is bij 535 bestuurders een blaastest afgenomen. 6 bestuurders bleken onder invloed en kregen een proces-verbaal. Van één bestuurder die boven de 570 ugl blies, is het rijbewijs ingevorderd.



Postbus 9109
6500 HL Nijmegen
Telefoon (024) 327 60 05
Fax (024) 327 63 39 ---- --