Socialistische Partij

SP stelt aanpassen wachtgeldregeling voor

Onlangs kwamen de antwoorden vrij op de schriftelijke vragen van de SP aangaande de wachtgeldregeling voor ex-Statenleden en ex-Gedeputeerden. Daaruit bleek onder andere dat van de 25 in 2003 afgezwaaide Statenleden welgeteld 18 ex-Statenleden gebruik maken van deze wachtgeldregeling, onder wie mensen met een riant inkomen. De SP heeft een voorstel ingediend voor een strengere regeling.

Dat is mogelijk omdat de Noord-Hollandse verordening nauwelijks voorwaarden stelt aan het verkrijgen van een wachtgelduitkering. Een voormalig Statenlid hoeft geen aanvraag in te dienen, maar krijgt de uitkering zonder meer op zijn rekening gestort. Er is evenmin een inkomenstoets aan de regeling verbonden. Weliswaar wordt rekening gehouden met de inkomsten van nieuw verkregen werkzaamheden ná opzegging van het Statenlidmaatschap maar er wordt niet gekeken of ooit sprake is geweest van inkomensverlies vanwege dat lidmaatschap van de Staten. Met andere woorden, of de Statenvergoeding daadwerkelijk voor een deel salaris was, dan wel moet worden gerekend tot extra inkomsten, wordt niet beoordeeld.

Daarnaast ontbreekt een sollicitatieplicht. Fatsoenlijke wachtgeldregelingen bevatten een plicht tot sollicitatie en eisen daarvoor bewijzen. In Noord-Holland echter zijn ex-Statenleden en ex-Gedeputeerden daarvan vrijgesteld.

Noord-Holland is niet de enige provincie met een dermate soepele wachtgeldregeling. In andere provincies is de wachtgeldregeling ook slecht, behalve in Utrecht. Laatstgenoemde provincie heeft een regeling die wel goed voldoet. Utrecht stelt namelijk wél voorwaarden. Zo moet in Utrecht het ex-Statenlid kunnen bewijzen dat hij of zij inkomensverlies heeft geleden door in de Staten plaats te nemen. Kan dat niet worden bewezen, dan is er geen reden voor een wachtgeld. In Utrecht is het in werking stellen van de regeling bovendien geen automatisme: de gegadigde moet een aanvraag indienen.

Volgens de SP kan Noord-Holland net zon regeling als de Utrechtse opstellen. De fractie heeft daarvoor een voorstel ingediend.

Initiatiefvoorstel voor aanpassen wachtgeldregeling