Ministerie van Buitenlandse Zaken


Persbericht 2004-248

23-februari 2004

Kabinet wil keuzes in europa

Nederland zet in op uitgavenbeheersing, beleidshervorming en verbetering van de netto-positie bij de onderhandelingen over de begroting voor de Europese Unie. Dit staat in de vandaag verschenen kabinetsreactie op de voorstellen van de Europese Commissie voor de begroting van de Europese Unie voor de jaren 2007-2013. Ook steunt Nederland het voorstel van de Europese Commissie voor een mechanisme dat moet leiden tot een eerlijker verdeling van de lasten tussen de lidstaten. Daarnaast vindt het kabinet dat de Europese Commissie keuzes moet maken in plaats van nieuw beleid op oud beleid te stapelen en op deze manier de uitgaven omhoog te stuwen.

Nederland wil een ambitieuze beleidsagenda voor de Europese Unie in combinatie met een strak en behoedzaam financieel kader. De begroting van de Europese Unie moet aansluiten op de uitdagingen die de Unie te wachten staan de komende jaren: het bevorderen van duurzame economische groei en het vergroten van de veiligheid. Keuzes maken en 'nieuw komt voor oud beleid' zijn hierbij de richtlijnen voor het kabinet. De Europese begroting dient niet boven de 1,0% van het nationaal inkomen van de Unie uit te stijgen. Door het huidige beleid te hervormen en keuzes te maken kan ruimte geschapen worden waaruit nieuwe prioriteiten gefinancierd kunnen worden. Zo zou naar de mening van het kabinet het structuurbeleid in de uitgebreide Unie gericht moeten zijn op de economische ontwikkeling van de minst ontwikkelde lidstaten. Nederland steunt het principe dat rijkere lidstaten meer aan de Unie betalen dan dat zij ontvangen. Echter, het rondpompen van geld tussen rijke lidstaten is niet meer van deze tijd en getuigt evenmin van solidariteit met de nieuwe lidstaten.

De introductie van een mechanisme om tot een eerlijker verdeling van de lasten tussen lidstaten te komen kan rekenen op Nederlandse steun, op voorwaarde dat een dergelijk mechanisme leidt tot een verbetering van de excessieve Nederlandse netto-positie. Een eerlijker verdeling van lasten moet echter niet leiden tot een stijging van de uitgaven.