Het Nederlandse Rode Kruis

24 februari 2004
Internationale Rode Kruis bezoekt Saddam Hussein

Twee medewerkers van het Internationale Rode Kruis (ICRC) in Genève hebben afgelopen zaterdag Saddam Hussein bezocht. Eén van de medewerkers was een arts die zijn gezondheid heeft onderzocht. Saddam Hussein heeft de medewerkers een brief meegegeven voor zijn familie. Waarom heeft het Rode Kruis Saddam Hussein eigenlijk bezocht?

Conventies van Genève
De Conventies van Genève zijn opgesteld door landen om ervoor te zorgen dat oorlogen op een minder gruwelijke manier gevoerd worden. Ook geven ze bescherming aan mensen die niet deelnemen aan de strijd, zoals burgers en krijgsgevangenen. Het Internationale Rode Kruis heeft de taak gekregen om te bewaken dat deze regels worden nageleefd. Zij doet dit wereldwijd in vele conflictgebieden.

Krijgsgevangenen
In het kader van de Derde Conventie van Genève controleert het Internationale Rode Kruis de behandeling van krijgsgevangenen. Zo moeten krijgsgevangenen altijd menswaardig worden behandeld. Zij mogen niet worden gemarteld. Ook heeft iedere krijgsgevangene recht op gevangenenbezoek door het Internationale Rode Kruis. Het Rode Kruis heeft vanaf het begin van de oorlog in Irak vorig jaar ruim tienduizend krijgsgevangenen bezocht. Saddam Hussein is krijgsgevangene, dus ook hij is bezocht.

Berechting oorlogsmisdaden
De status van krijgsgevangenen sluit berechting voor oorlogsmisdaden of misdaden tegen de menselijkheid niet uit. Het Rode Kruis is een groot voorstander van dergelijke berechting, om zo wereldwijd de straffeloosheid van deze ernstige misdaden tegen te gaan.