Nederlands Instituut voor Zorg en Welzijn

Individuele begeleiding in de maatschappelijke opvang

Nieuwe NIZW-publicatie Het 8-fasenmodel

Utrecht, 24 februari 2004 - Hulpverleners moeten flexibel inspelen op praktische en emotionele vragen van cliënten. Dat is niet altijd even eenvoudig, omdat ze soms worden opgeslokt door de waan van de dag. Zeker als deze taken een combinatie zijn van groepswerk en mentorschap. Bovendien hebben ze te maken met cliënten die veelal meerdere problemen hebben, zoals psychosociale problemen, verslaving en schulden. Onder deze omstandigheden is het niet gemakkelijk om gericht aandacht te schenken aan individuele cliënten. Het 8-fasenmodel helpt werkers in de maatschappelijke opvang om de individuele begeleiding aan cliënten (beter) te organiseren. Over deze methode verscheen bij het NIZW de publicatie Het 8-fasenmodel.

Het 8-fasenmodel draait om de acht fasen in het begeleidingsproces. Dat begint bij het eerste contact, wanneer de cliënt zich aanmeldt, en eindigt bij de uitstroom. Het gaat dus om hulpverlening met een kop en een staart. Dit boek is een kennismaking met het 8-fasenmodel. Na het lezen van dit boek weten werkers wat het doel van elke fase in de begeleiding is en welke werkwijze en instrumenten daarbij passen. De volgende acht fasen zijn te onderscheiden:

1. Aanmeldingsfase, het eerste contact tussen de cliënt en iemand van de instelling;

2. Intakefase, een nadere kennismaking tussen de cliënt en de instelling;

3. Opnamefase, de opbouwfase van de hulpverlening aan de cliënt;
4. Analysefase, analyse van het functioneren van de cliënt op de acht verschillende leefgebieden;

5. Planningsfase, het opstellen van een begeleidingsplan;
6. Uitvoeringsfase, de uitvoering van het begeleidingsplan;
7. Evaluatiefase, een terugblik op de uitvoeringsfase;
8. Uitstroomfase, de afronding van de hulpverlening.

Doelgroep
Het 8-fasenmodel is geschreven voor (aankomend) hulpverleners in de maatschappelijke opvang, die individuele begeleiding aan cliënten bieden. De inhoud van dit boek is een inleiding op het 8-fasenmodel. Leidinggevenden kunnen dit boek gebruiken om te bepalen of ze het 8-fasenmodel willen gebruiken in hun eigen praktijk. Deelnemers aan het project geven aan dat het 8-fasenmodel positief bijdraagt aan de vraaggerichtheid, inzichtelijkheid en doelmatigheid van de begeleiding. Ook wordt het gemakkelijker om de hulpverlening af te stemmen met collega's en externe hulpverleners.

Bestellen
Het 8-fasenmodel. Planmatig werken in de maatschappelijke opvang is geschreven door Petra van Leeuwen-den Dekker en Daan Heineke en kost EUR 12,50. ISBN 90-5957-243-2 en E 52548. Verkrijgbaar via de boekhandel of te bestellen bij NIZW Uitgeverij, Postbus 19152, 3501 DD Utrecht, telefoon (030) 230 66 07, fax (030) 230 64 91, e-mail bestel@nizw.nl of kijk hier om direct te bestellen.