ATRADIUS

Atradius verhoogt maximum gedekt percentage politieke risico's

Amsterdam, 24 februari 2004 - Atradius Dutch State Business heeft in overleg met de ministeries van Financiën en Economische Zaken besloten het maximum gedekte percentage voor landenrisico's te verhogen van 95 naar 98. Dit nieuwe beleid is van toepassing op alle door Atradius bij de Nederlandse Staat in herverzekering gegeven transacties.

De belangrijkste reden voor de verhoging van het maximum gedekte percentage is het verder versterken van de internationale concurrentiepositie van Nederlandse kapitaalgoederenexporteurs en internationaal opererende aannemers. Doorgaans wordt een eigen risico gehanteerd om verantwoord risicobeheer door verzekerde te waarborgen.

Beleid voor gedekt percentage
Het beleid voor het maximum gedekte percentage is nu als volgt: 11)- Bij het vaststellen van het gedekt percentage wordt gedifferentieerd naar schade-oorzaak. Landenrisico's - bijvoorbeeld oorlog en deviezengebrek - worden voor 98% gedekt en debiteurenrisico's voor 95%. Dit laatste percentage wordt ook gehanteerd bij dekking van het risico van voortgezette non-betaling ('protracted default') totdat de definitieve schade-oorzaak is vastgesteld;
12)- Voor particuliere debiteuren, particuliere banken, staatsbanken en staatsbedrijven geldt dus 98% dekking voor het landenrisico en 95% voor het debiteurenrisico;
13)- Voor centrale overheden en monetaire autoriteiten wordt voor alle risico's 98% dekking geboden;
14)- Voor lagere overheden, niet zijnde staatsbedrijven, wordt voor alle risico's 95% dekking geboden.

Deze regeling is niet van toepassing op transacties naar landen waar volgens het landenbeleid van Atradius Dutch State Business een verlaagd gedekt percentage geldt.