Gemeente Zwolle

Nieuwe bijstandswet intensief voorbereid en besproken

Voordat de nota Wet werk en bijstand is vastgesteld, zijn er maanden van voorbereiding aan vooraf gegaan. De gemeente ging niet over één nacht ijs. Echter, er was ook haast geboden, want het Rijk kwam pas na de zomer van 2003 met het ingrijpende bericht dat er een nieuwe bijstandswet ingevoerd zou worden. En wel per 1 januari 2004. Dermate laat dat pas begin dit jaar alle ingrijpende consequenties duidelijk waren.

De veranderde wetgeving heeft grote gevolgen voor een groot aantal Zwollenaren, waaronder de mensen met een gesubsidieerde baan. Met de vervanging van de Algemene Bijstandswet (Abw) is immers ook de bijbehorende regelgeving, de Wet inschakeling werkzoekenden (WIW) en de I/D-regeling vervallen. Het gaat hierbij om zo´n 650 mensen met een gesubsidieerde baan die goed werk verrichten als bijvoorbeeld stadswacht of in wijkcentra. In totaal heeft Zwolle zo´n 2700 bijstandsgerechtigden.

De sector Sociale Zaken en Werkgelegenheid van de gemeente Zwolle heeft de afgelopen maanden alle zeilen bij moeten zetten om de opgelegde maatregelen voor te bereiden en uit te kunnen voeren. Eveneens is geprobeerd alle betrokkenen zo goed en zo snel mogelijk te informeren via onder meer deze Wijzerpagina.

De gemeentelijke nota met daarin de voorstellen van het Zwolse college van burgemeester en wethouders aan de gemeenteraad, is de afgelopen weken uitgebreid besproken in de commissie Werk. In de commissie bespreekt een klein(er) aantal raadsleden van alle partijen het voorstel gedetailleerd en komt daarna met een advies naar de andere raadsleden.

In januari hadden tevens betrokken cliënten en instellingen de gelegenheid hun mening te laten horen tijdens de twee hoorzittingen die de gemeenteraad in januari had georganiseerd.

De aftrap was op 16 februari. Toen besprak de gemeenteraad de nota van het college van burgemeester en wethouders en ging zij grotendeels akkoord met het nieuwe beleid. Alle veranderingen hebben wij voor u op een rij gezet.


---