Provincie Overijssel

Startschot voor actieprogramma externe veiligheid

Gedeputeerde Theo Rietkerk geeft aanstaande woensdag het startschot voor het provinciaal actieprogramma Externe veiligheid in het stadskantoor van Hengelo. Dit programma helpt rampen bij fabrieken, installaties en transport voorkomen door nieuwe regelgeving op een goede manier toe te passen. Tot en met 2005 komt voor dit programma 1 miljoen euro beschikbaar.

Gedeputeerde Rietkerk wil van de bestuurders van de Twentse gemeenten en andere betrokkenen (zoals de regionale brandweer) weten wat zij het belangrijkste vinden om te doen. Moeten bijvoorbeeld de vergunningen voor bedrijven geactualiseerd worden? Moet het vervoer van gevaarlijke stoffen beter geregeld worden of moet de samenwerking tussen gemeenten, politie en brandweer nog beter op de rails komen? De speerpunten die dit gesprek oplevert, komen in het programma.

In april is het concept-programma klaar. Het wordt dan ter beoordeling voorgelegd aan dezelfde bestuurders. Daarna stellen Gedeputeerde Staten het programma vast en sturen het ter goedkeuring naar de minister. Medio 2004 start vervolgens de uitvoering van het programma.

Ter versterking van de uitvoering en handhaving van het externe veiligheidsbeleid zet het ministerie van VROM programmafinanciering in. Om voor deze financiering in aanmerking te komen, wil Overijssel in samenwerking met gemeenten en regionale samenwerkingsverbanden dit programma opstellen dat ter goedkeuring aan het ministerie wordt aangeboden. Het programma is een inhoudelijke en financieel hulpmiddel voor de externe veiligheidstaken die nu en in de nabije toekomst door gemeenten en provincie uitgevoerd moeten worden. Dit heeft in ieder geval betrekking op de AMvB Milieukwaliteitseisen Externe Veiligheid Inrichtingen.

Dit provinciale uitvoeringsprogramma is niet het enige initiatief dat de provincie op het gebied van externe veiligheid ontplooit. Al eerder stuurde Overijssel een leidraad ten behoeve van het gemeentelijk externe veiligheidsbeleid naar deze partners. In een aantal clusters van gemeenten is het Kennis- en implementatietraject externe veiligheid in uitvoering. Tijdens de startbijeenkomst zal de relatie tussen het lopende implementatietraject en het nieuwe uitvoeringsprogramma worden toegelicht.

Nieuwsredactie@prv-overijssel.nl

© 2004 Provincie Overijssel