Ministerie van Buitenlandse Zaken

stap in de strijd tegen HIV/AIDS'

Van Ardenne: 'Belangrijke Europese stap in de strijd tegen HIV/AIDS'

Ministerie van Buitenlandse Zaken

Persbericht

24 februari 2004

De verklaring over Europese samenwerking in de strijd tegen HIV/AIDS in Europa en Centraal Azië, die vandaag in Dublin is getekend, is de eerste in zijn soort. Nooit eerder heeft Europa zich op deze manier gecommitteerd aan de bestrijding en preventie van HIV/AIDS in Oost-Europa en Centraal Azië. 'De verklaring is een mooie opmaat naar het Nederlands EU-voorzitterschap, waar Nederland ook op dit gebied het stokje zal overnemen van de Ieren,' aldus minister Van Ardenne (Ontwikkelingssamenwerking), die maandag en dinsdag deelnam aan de beraadslagingen in Dublin. In de verklaring worden lidstaten opgeroepen om meer aan HIV/AIDS preventie te doen. Met name Oosteuropese leiders zouden de verspreiding van AIDS serieus aan moeten pakken. Op dit moment grijpt de AIDS epidemie namelijk het snelst om zich heen in Oost-Europa en Centraal Azië.

Volgens de verklaring moeten in 2005 100.000 mensen in 22 landen in de regio die nu verstoken zijn van medicijnen toegang krijgen tot aidsremmers. Ook zouden in 2010 kinderen in Europa en Centraal Azië geen HIV besmetting meer op mogen lopen.

De Dublin Verklaring werd aangenomen op de conferentie `Breaking the Barriers - Partnership to fight HIV/AIDS in Europe and Central Asia'. Vijfenvijftig landen en veel VN-instellingen waren er vertegenwoordigd. Het Ierse EU voorzitterschap organiseerde de bijeenkomst samen met UNAIDS, Unicef en de Wereld Gezondheidsorganisatie.

///