Ministerie van Buitenlandse Zaken

Ministerie van Buitenlandse Zaken

Persbericht

24 februari 2004

Nederland verzorgt het vervoer van mensen en materieel naar de West-Sudanese regio Darfur. Minister Van Ardenne (Ontwikkelingssamenwerking) onderstreept hiermee haar betrokkenheid bij de humanitaire nood in het door conflicten geteisterde gebied in West-Sudan. Vandaag vertrekt het eerste vliegtuig; voor vrijdag staat een tweede vlucht gepland.

De Verenigde Naties hebben het International Humanitarian Partnership, waar Nederland deel van uitmaakt, gevraagd om auto's, communicatiemiddelen en ondersteunend personeel. Mensen en materieel worden geleverd door Zweden, Denemarken, Finland, Noorwegen en het Verenigd Koninkrijk. Samen met de Belgen organiseert en betaalt Nederland het luchtvervoer naar Sudan. Met de Nederlandse bijdrage is een bedrag van 100.000 Euro gemoeid. Dit komt bovenop de 500.000 Euro noodhulp die Van Ardenne onlangs aan het getroffen gebied toezegde. In november 2003 droeg Van Ardenne al 1,2 miljoen Euro aan noodhulp bij om de humanitaire noden in Darfur te verlichten.

Nederland is intensief betrokken bij het vredesproces in Sudan, dat deel uitmaakt van de Hoorn van Afrika, een van de twee gebieden in Afrika waarvoor Nederland een regionaal beleid heeft. De lang lopende oorlog tussen de noordelijke regering en de zuidelijke verzetsbeweging SPLA is uitgemond in een vredesproces dat nog moet worden afgerond met een vredesakkoord. Ons land heeft steun toegezegd aan activiteiten gericht op vredeshandhaving, wederopbouw en ontwikkeling.

Tijdens een recent bezoek aan Sudan met minister van Defensie Kamp heeft minister Van Ardenne bij de autoriteiten krachtig aangedrongen op een staakt-het-vuren in Darfur, waar een humanitair drama gaande is als gevolg van een ander binnenlands conflict. Ook moet het gebied snel worden opgesteld voor de nationale en internationale hulpverlening.

///