Gemeente Leeuwarden



Herinrichting pleinen rond Stadhuis

Bron: Gemeente Leeuwarden
Het college van burgemeester en wethouders heeft op 17 februari ingestemd met de herinrichting van de pleinen rond het stadhuis. Door het gebied parkeervrij te maken komt de monumentale architectuur beter tot uiting en wordt ruimte geboden om terrassen in te richten. Het college ging daarbij ook akkoord met het uitstellen van kort parkeren op de Eewal.

De herinrichting is gekoppeld aan de oplevering van het gerestaureerde Stadhuis. Het is de bedoeling dat kort na de zomer het stadhuis weer in gebruik wordt genomen door burgemeester en wethouders. Omstreeks deze periode zullen de herinrichting van het Raadhuisplein en het Hofplein worden voltooid. Het Gouverneursplein zal later worden aangepakt. Hier blijven vooralsnog 15 parkeerplaatsen in tact, tot de oplevering van de nieuwe parkeergarage Oldehoofsterkerkhof, eind 2006.

Het gebied kent vanouds een rijke historie. Aan de uitloop van de Eewalgracht lag vroeger het bestuurscentrum van de stad Leeuwarden. Dit deel van de stad wordt nu de pronkkamer van de binnenstad. De nieuw ingerichte pleinruimte kan door horecaondernemers worden gebruikt voor terrasexploitatie.

Er komt eigentijdse straatverlichting en het Stadhouderlijk Hof, Stadhuis, Wilhelminaboom en Us Heit worden ?s avonds aangelicht door grondspots. Op de pleinen komen vier houten zitelementen onder nieuw aan te planten acacia?s. Us Heit krijgt een prominente plaats in een waterpartij, begrensd door een zitrand.

De pleinen worden bestraat met gebakken klinkers; de stoepen in het gebied blijven bestaan. De vervallen parkeerplaatsen worden voor een deel gecompenseerd bij de herinrichting van de Eewal en de toekomstige parkeergarage Oldehoofsterkerkhof. De abonnementshouders krijgen een abonnement wat geldig is voor Eewal/Wortelhaven en het Bonifatiusplein. Er komen twee gehandicaptenparkeerplaatsen en een ontheffing voor een trouwstoet van maximaal vijf ontheffingen. Voor bezoekers van Parnas komt een fietsparkeervoorziening met stallingmogelijkheid voor 60 fietsen. De kosten van de herinrichting van de pleinen zijn ? 538.000,00.